Kukbuk
Kukbuk

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje:
dojrzała gruszka
1 sztuka
pietruszka (korzeń)
3-4 sztuki
olej
1 łyżka
bulion warzywny
400 ml
śmietana 30%
120 ml
masło
30 g
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
dojrzała gruszka
pół sztuki
masło
1 łyżka
miód
1 łyżka
ocet balsamiczny
1 łyżka
oliwa
2 łyżki
świeży tymianek
garść
słodka gorgonzola
60 g

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszkę przekrawamy na pół, pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z olejem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż gruszka i pietruszka się zarumienią. Po upieczeniu, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż pietruszka będzie całkowicie miękka. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy patelnię, rozpuszczamy na niej masło, miód i ocet balsamiczny, a następnie wrzucamy gruszkę pokrojoną w paski. Smażymy aż gruszka się zarumieni i lekko zmięknie. 

Krok 3

Kiedy pietruszka będzie miękka, blendujemy zupę na krem, następnie dodajemy masło, śmietankę i dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą.  Krem podajemy ze smażonymi plastrami gruszki, serem gorgonzola, oliwą i świeżym tymiankiem. 

Sprawdź też inne przepisy z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk