Kukbuk
Kukbuk
kompot śliwkowo- gruszkowy w szklanym pionowym pojemniku

Szybki kompot ze śliwek i z gruszek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + ewentualny czas wekowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
śliwka renkloda lub mirabelka
1 kg
cytryna
1 sztuka
woda
600 ml
cukier
300 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

kork 1

Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

krok 2

Oczyszczone owoce układamy w wyparzonych słoikach maksymalnie do połowy ich wysokości.

krok 3

Z soku i ze skórki z cytryny, wody i cukru gotujemy syrop. Gorący przelewamy przez sito, ponownie zagotowujemy. Słoiki wypełniamy cytrynową zalewą do ⅘ ich wysokości. Zakręcamy.

krok 4

Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Wstawiamy do niej słoiki z kompotem – woda powinna sięgać do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 5

Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP:

Duże śliwki możemy przed włożeniem do słoików ponakłuwać wykałaczką. Dzięki temu szybciej wypuszczą sok, a powstały kompot będzie bardziej intensywny w smaku.

TIP 2:

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 słoiki o pojemności 1 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk