Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki i dokładnie obtaczamy w soku z cytryny. Możemy je pokroić na kawałki.
krok 2
W garnku z grubym dnem gotujemy syrop z wody, cukru, obranego i pokrojonego w plasterki imbiru.
krok 3
Do wyparzonych słoików wkładamy po gwiazdce anyżu. Ciasno układamy w nich gruszki, następnie zalewamy je gorącym syropem tak, by pozostawić od góry 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Słoiki szybko zakręcamy.
krok 4
W garnku wyłożonym gazą kuchenną podgrzewamy wodę. Wstawiamy do niego słoiki (woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości) i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wekujemy gruszki przez 15 minut. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Słoiki przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Owoce będą dobre do spożycia już po upływie około 30 dni.
TIP
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności ½ l.