Kukbuk
Kukbuk
gruszki w syropie przepis gruszki w zalewie przetwory z gruszek

Gruszki w lekkim syropie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
gruszka
5-6 sztuk
sok z cytryny
2 łyżki
woda
900 ml
cukier
400 g
świeży imbir
2-centymetrowy kawałek
anyż
2 gwiazdki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki i dokładnie obtaczamy w soku z cytryny. Możemy je pokroić na kawałki.

krok 2

W garnku z grubym dnem gotujemy syrop z wody, cukru, obranego i pokrojonego w plasterki imbiru.

krok 3

Do wyparzonych słoików wkładamy po gwiazdce anyżu. Ciasno układamy w nich gruszki, następnie zalewamy je gorącym syropem tak, by pozostawić od góry 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Słoiki szybko zakręcamy.

krok 4

W garnku wyłożonym gazą kuchenną podgrzewamy wodę. Wstawiamy do niego słoiki (woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości) i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wekujemy gruszki przez 15 minut. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Słoiki przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Owoce będą dobre do spożycia już po upływie około 30 dni.

TIP

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności ½ l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk