Kukbuk
Kukbuk
Przepis z ksiażki Lunchbox na każdy dzień (fot. materiały prasowe)

Racuchy na maślance z gruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka orkiszowa jasna lub mąka owsiana
1 szklanka
proszek do pieczenia
pół łyżeczki
soda oczyszczona
¼ łyżeczki
erytrol
3 łyżki
maślanka
pól szklanki
jajko
1 sztuka
dojrzała gruszka
1 sztuka
mielony cynamon
pół łyżeczki
olej do smażenia
2 łyżeczki

Przepis i zdjęcie: Malwina Bareła / Filozofia Samku

przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypujemy erytrol, wlewamy maślankę, wbijamy jajko, mieszamy wszystko trzepaczką do połączenia składników.

Gruszkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta razem z cynamonem. Ciasto odstawiamy na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto mieszamy i nakładamy łyżką małe porcje. Smażymy na niedużym ogniu na złoty kolor i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtu.

przechowywanie:

W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Sprawdź również:

Koszyk