Kukbuk
Kukbuk
surówki z pora przepis zdrowe surówki z porem

Surówka z pora z gruszką, zielonym groszkiem i majonezem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mrożony zielony groszek
150 g
sól
½ łyżeczki + do smaku
cukier
½ łyżeczki
por
200 g
gruszka
1 sztuka
ser Lazur
20 g
majonez
40 g
sok z limonki
z ½ sztuki
skórka z limonki
z ½ sztuki
czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Mrożony groszek wrzucamy do wrzącej wody z ½ łyżeczki soli i cukru. Gotujemy przez 1-2 minuty. Odcedzamy i studzimy.

krok 2

Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół, następnie tniemy na wąskie słupki o długości około 3 centymetrów. Gruszkę obieramy i po wykrojeniu gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na grubej tarce lub drobno kruszymy.

krok 3

Do miski wrzucamy ostudzony groszek, pora, gruszkę i ser. Dokładamy majonez. Polewamy sokiem z limonki. Na koniec dodajemy skórkę startą z limonki, sól i pieprz do smaku. Surówkę dokładnie mieszamy. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk