Kukbuk
Kukbuk
gruszki w occie gruszki w zalewie octowej przepis przetwory z gruszek na zimę

Gruszki w zalewie octowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
gruszka ulubionej odmiany
5-6 sztuk
ocet jabłkowy
250 ml
woda
200 ml
cukier
350 g
świeży rozmaryn
2 gałązki
goździk
4 sztuki
czarny pieprz
2 ziarna

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Gruszki myjemy. Jeśli owoce są bardzo małe, tylko je obieramy, jeśli większe – obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.

krok 2

Do garnka wlewamy ocet, wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, lekko zmniejszamy ogień, wkładamy do środka gruszki i rozmaryn i gotujemy 5-10 minut (w zależności od wielkości owoców).

krok 3

Słoiki wyparzamy. Na dno każdego wrzucamy po 2 goździki i po 1 ziarenku pieprzu. Ugotowane w syropie gruszki wyławiamy z garnka i przekładamy do słoików razem z rozmarynem. Syrop ponownie zagotowujemy i zalewamy nim gruszki tak, by pozostawić 1½ centymetra odstępu od górnej krawędzi słoika. Słoiki szybko zakręcamy i odstawiamy na ściereczkę do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Słoiki przenosimy w chłodne i zacienione miejsce. Gruszki będą najlepsze po upływie 3 miesięcy.

TIP

Z tej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności ½ l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk