Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Gruszki myjemy. Jeśli owoce są bardzo małe, tylko je obieramy, jeśli większe – obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.
krok 2
Do garnka wlewamy ocet, wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, lekko zmniejszamy ogień, wkładamy do środka gruszki i rozmaryn i gotujemy 5-10 minut (w zależności od wielkości owoców).
krok 3
Słoiki wyparzamy. Na dno każdego wrzucamy po 2 goździki i po 1 ziarenku pieprzu. Ugotowane w syropie gruszki wyławiamy z garnka i przekładamy do słoików razem z rozmarynem. Syrop ponownie zagotowujemy i zalewamy nim gruszki tak, by pozostawić 1½ centymetra odstępu od górnej krawędzi słoika. Słoiki szybko zakręcamy i odstawiamy na ściereczkę do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Słoiki przenosimy w chłodne i zacienione miejsce. Gruszki będą najlepsze po upływie 3 miesięcy.
TIP
Z tej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności ½ l.