Kukbuk
Kukbuk

Tarty migdałowe z gruszkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Kruche ciasto:
mąka pszenna
160 g
mąka ziemniaczana
20 g
masło
100 g
cukier puder
50 g
Nadzienie:
miękkie masło
50 g
cukier
50 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mielone migdały
80 g
mąka pszenna
1 łyżeczka
gruszka
1-2 sztuki
migdały w płatkach
garść
Dodatkowo:
miód
1 łyżka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Anna Jezierska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce (możemy to zrobić także w malakserze). Gotową masą wyklejamy dno i boki foremek o średnicy 10 centymetrów. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

krok 2

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

krok 3

Masło, cukier i jajko miksujemy. Dodajemy zmielone migdały i mąkę i dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą część kroimy – ale nie przekrawamy do końca – w cienkie plasterki.

krok 4

Na podpieczone spody tart wykładamy nadzienie migdałowe, posypujemy migdałami w płatkach i układamy na tym dekoracyjnie gruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Ciepłe tarty smarujemy miodem.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk