Kukbuk
Kukbuk
Dżem gruszkowy przepis dżem z gruszek właściwości

Dżem gruszkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + czas na puszczenie soku
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
gruszka
1 kg
cukier
100 g
laska wanilii
½ sztuki
kardamon
3 ziarna

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok.

krok 2

Po tym czasie do garnka wrzucamy wanilię i kardamon. Gotujemy na średnim ogniu, zajmie to 25-30 minut. Często mieszamy, aby dżem się nie przypalił.

krok 3

Do wyparzonych słoików przekładamy gorący dżem, zakręcamy je i odstawiamy na ściereczkę do góry dnem. Słoiki przykrywamy drugą ściereczką lub kocem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy dżem przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie się nadawał do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 słoiczki o pojemności 0,3 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk