Kukbuk
Kukbuk

Pasta dyniowa na kanapki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
dynia hokkaido
pół sztuki
czosnek
2 ząbki
feta
1 kostka
suszone chili
pół łyżeczki
świeży tymianek
kilka gałązek
miód
1 łyżka
oliwa
2 łyżki
sól
pół łyżeczki

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Do naczynia żaroodpornego wkładamy dynię, fetę, miód, tymianek, oliwę, czosnek w łupinach, chilli i sól. Mieszamy wszystko i zapiekamy około 20-25 minut, aż dynia i ser będą zarumienione, i miękkie. Blendujemy na gładką pastę. Serwujemy z pieczywem.

Sprawdź też inne przepisy z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk