Kukbuk
Kukbuk

Cukinie nadziewane karkówką, bulgurem i warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
6 porcji:
cukinia
3 duże sztuki
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
marchewka
2 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
olej
2 łyżki
bulgur (ugotowany)
100 g
mięso mielone z karkówki Dolina Dobra
300 g
jajko
1 sztuka
natka pietruszki
pół pęczka
wędzona papryka
1 łyżeczka
nerkowce
50 g
sól
pieprz

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Przepis: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Cukinie przekrawamy na pół, za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne – kroimy je drobno (będą składnikiem farszu). Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Paprykę – po wycięciu gniazd nasiennych – kroimy w drobną kostkę.

Krok 2

Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę, startą marchewkę i pokrojone gniazda cukinii. Smażymy 2 minuty, aby warzywa zmiękły. Smażone warzywa mieszamy w dużej misce z ugotowanym bulgurem i z mięsem mielonym z karkówki. Dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Wydrążone cukinie nadziewamy farszem. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem) około 30 minut – cukinie powinny być miękkie, a farsz lekko przyrumieniony. Przed podaniem posypujemy nerkowcami. Możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sprawdź inne przepisy z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk