Co zrobić, kiedy żar leje się z nieba, a jedyne, o czym marzymy, to odrobina orzeźwienia i wytchnienia? W takie dni nic nie smakuje lepiej niż chłodnik! Już parę łyżek tej zimnej zupy, nieważne, czy w słodkiej, czy w wytrawnej wersji, sprawi, że poczujemy się błogo. Tradycyjny chłodnik przygotowuje się na bazie botwiny i buraków – i właśnie taki fluorescencyjnie różowy najczęściej pojawia się przed oczami, gdy myślimy o tej zupie. Tymczasem można go zrobić również z innych składników – warzyw lub owoców. Skuście się na indyjską wersję chłodnika, raitę, albo egzotyczny chłodnik z mango. A tym, którym niestraszne kulinarne wyzwania, wymagające nieco więcej pracy, polecamy chłodnik bakłażanowy, który przypomni smak wakacji we Włoszech.
Chłodnik - 9 pomysłów na zupy na ochłodę
Najlepszy sposób na upał? Chłodnik! Wypróbujcie nasze przepisy na niebanalną zupę, która orzeźwi i zregeneruje ciało.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow.studio
Chłodnik ogórkowo-oliwkowy
Jeśli szukacie prostego dania, dzięki któremu można się z powodzeniem ochłodzić, gdy żar leje się z nieba, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Orzeźwiający chłodnik ogórkowo-oliwkowy na bazie kremowej maślanki z dodatkiem rzodkiewki i kaparów zrobicie w 20 minut – i nie skłamiemy, kiedy powiemy, że robi się praktycznie sam. Sekretem doskonałego smaku jest tu szczypta orientalnych przypraw i cierpliwość – im dłużej dacie mu odpoczywać po przygotowaniu, tym lepszy będzie efekt. Gotowe danie koniecznie posypcie uprażonymi migdałami i sezamem – będą przyjemnie chrupały podczas jedzenia. Przyda się też chlust oliwy. Pst! Aby chłodnik był jeszcze bardziej sycący, dodajcie do niego marynowaną w oliwie czosnkowej cukinię albo młode ziemniaki. Będzie równie pyszny!
Chłodnik z awokado i ogórków
Zielona zupa z salsą z melona, miodu i cytryny nie ma sobie równych. Do tego nie wymaga gotowania, a przygotowuje się ją w kilkanaście minut. Kluczem jest tu awokado, dlatego, zanim go użyjecie, upewnijcie się, czy na pewno jest dojrzałe. Dobrą metodą jest podważenie szypułki – miąższ, który się pod nią kryje, powinien być żółtawy. Zielony oznacza awokado niedojrzałe, a brązowy – że już się spóźniliście.
Chłodnik z mango
Słodko-kwaśny chłodnik z mango z dodatkiem limonki i kokosa przygotujecie w niecałe 30 minut. Przed podaniem zupę koniecznie doprawcie kardamonem i cukrem pudrem. Takiego chłodnika jeszcze nie próbowaliście!
Różowy chłodnik z malinami
Miłośnicy tradycyjnego chłodnika litewskiego z pewnością rozsmakują się w tym przepisie. Niesamowity kolor zupa zawdzięcza nie tylko burakom, ale także malinom i rzodkiewkom. A zamiast z jajkiem na twardo podajemy ją z ogórkami małosolnymi oraz odrobiną twarogu. Pycha!
Raita, czyli pikantny, biały chłodnik
Sposób na upał rodem z Indii – gęsta, orzeźwiająca zupa pełna egzotycznych smaków. Jogurt grecki miksujemy z imbirem, dodajemy uprażony kumin i sok z pomarańczy. Jeszcze tylko kilka składników i – po zaledwie kwadransie – danie jest gotowe.
Zobacz jak przygotować raitę, czyli pikantny, biały chłodnik >>
Chłodnik bakłażanowy
Bakłażana grillujemy, a następnie miksujemy z aromatycznymi ziołami, orzechami i papryką. Wyrazistość chłodnikowi nadajemy dzięki pesto z pietruszki z odrobiną sosu worcester. A na koniec miskę zupy podajemy głodnym domownikom w towarzystwie grzanek ze świeżej ciabatty i z cierpkich jeżyn. Ostrzegamy, że na jednej porcji się nie skończy.
Chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i ze szczawiku
Słodki, a jednocześnie wytrawny chłodnik przygotujecie z awokado, papryki i… gruszki. Do tego ogórek, szczaw i miód – wszystko razem gwarantuje wspaniałą ucztę godną najlepszych szefów kuchni. Na wierzchu nie zapomnijcie ułożyć kwiatów i kiełków – dzięki temu chłodnik będzie nie tylko doskonale smakował, ale również wspaniale wyglądał.
Zobacz jak przygotować chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i ze szczawiku >>
Chłodnik arbuzowo-truskawokowy
Miska tej zupy to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa. Bazę chłodnika przygotowujemy z arbuza i truskawek, a słodycz owoców przełamujemy kwaśnym kiwi, bananem i borówkami. A by zadziwić gości, zupę dekorujemy chabrami. Kto się skusi?
Chłodnik jagodowy z miętą
Jagody ze śmietaną to klasyk, który smakuje doskonale również jako zupa. By odjąć kalorii, zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego. I dołóżcie listki mięty dla podkreślenia smaku. Jagodowy chłodnik przygotujecie w zaledwie 10 minut – potem będziecie potrzebowali tylko chwili, by zupa się dobrze schłodziła.
Przeczytaj również:
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Ludzie i inspiracje
16 obiadów bez gotowania
Na gorące i parne dni – podajemy przepisy na dania, które przyrządzicie bez konieczności pieczenia, smażenia i gotowania.
- Ludzie i inspiracje
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Ludzie i inspiracje
16 obiadów bez gotowania
Na gorące i parne dni – podajemy przepisy na dania, które przyrządzicie bez konieczności pieczenia, smażenia i gotowania.
- Ludzie i inspiracje
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?