Nikomu nie trzeba przedstawiać kremowej carbonary ani aromatycznego lasagne z sosem bolońskim – flagowe dania kuchni włoskiej są znane na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że są takie regiony Półwyspu Apenińskiego, w których do tradycyjnych składników dań należy groszek cukrowy. W Neapolu przygotowuje się z jego dodatkiem pasta e piselli, a w Apulii dusi się z nim jajka. Ponadto w wielu włoskich regionach popularna jest prosta przekąska na bazie groszku i pancetty. Wraz z szefową kuchni Cristiną Catese odkrywamy najsmaczniejsze włoskie dania na bazie groszku cukrowego! Dla Cristiny to nie tylko okazja do kuchennych eksploracji, ale także powrót do smaków dzieciństwa.
Włoska szkoła gotowania: groszek cukrowy
Kiedy myślimy o daniach kuchni włoskiej, często zapominamy, jak różnorodnych składników używa się do ich przygotowania. Tymczasem strączki, takie jak groszek cukrowy, stanowią podstawę wielu potraw pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju.
Tekst: Cristina Catese
Zdjęcia: dinner.show studio
Stylizacja: Filip Sadowski
– Gdy moja babcia Maria gotowała, siedziałam z nią w kuchni na swoim ulubionym stołku. Dawała mi wówczas miskę pełną groszku, z którego wydobywałam ziarenka – było to idealne zadanie dla dziecka, ale kiedy byłam mała, uważałam to za formę kary. Teraz, gdy minęły lata, wspominam to zupełnie inaczej. Długie godziny, które spędziłam z moją babcią, słuchając jej opowieści rodzinnych, historii z czasów wojny i wspomnień o modowym atelier, które prowadziła wiele lat wcześniej, były prawdziwą przyjemnością. Czułość, z jaką opowiadała mi o dawnych czasach, staram się na co dzień wkładać w moją pracę. Mam nadzieję, że przepisy, które dla was przygotowałam, pozwolą wam ją poczuć.
Krem z groszku z klopsikami z indyka
Delikatny krem z groszku to idealna propozycja na przełom lata i jesieni – lekkie, wakacyjne składniki przyrządzone w formie rozgrzewającej, sycącej zupy. Krem z groszku przygotowuje się na bazie wegetariańskiego bulionu, więc jeśli zupę poda się z pieczonymi warzywami lub roślinnymi klopsikami, całe danie będzie odpowiednie dla wegetarian.
Sprawdź, jak przygotować krem z groszku z klopsikami z indyka >>
Ingannapreti z kremem groszkowym, chrupiącym guanciale i pecorino romano
Ingannapreti to makaron charakterystyczny dla regionu Emilia-Romania. Kształtem przypomina cappelletti, ale tradycyjnie jest robiony z resztek ciasta i nie zawiera farszu. Stąd jego nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza „zwieść księdza”. Ingannapreti doskonale komponuje się ze słodkim groszkiem cukrowym i słonymi dodatkami, na przykład guanciale i pecorino romano.
Chmurka jajeczna z kremem z groszku
Chmurkę jajeczną, która w zeszłym roku była hitem mediów społecznościowych, takich jak TikTok czy Instagram, w domowych kuchniach robiono od lat. Cristina wspomina, że na śniadanie szykowała ją niekiedy jej babcia Maria. Jajka, co pokazuje przykład apulijskiego uova e piselli, znakomicie komponują się z groszkiem cukrowym. Podpowiadamy więc, jak przygotować proste włoskie śniadanie na bazie tych składników!
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?