Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić włoski makaron Ingannapreti, pomysł na krem z groszku i makaron ingannapreti, jak zrobić krem z groszku (fot. dinner.show studio)

Ingannapreti z kremem groszkowym, chrupiącym guanciale i pecorino romano

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Makaron:
mąka typu 00
400 g + do posypania
jajko "zerówka"
4 sztuki
świeży groszek
400 g
sól
do blanszowania + do smaku
woda
300 ml
szalotka
20 g
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia
guanciale
250 g
pieprz
do smaku
Do podania:
pecorino romano
20 g
szczypiorek
do dekoracji
mięta
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: dinner.show studio


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej zagłębienie. Wbijamy do niego 4 jajek. Za pomocą widelca delikatnie ubijamy jajka do momentu, w którym wchłoną na tyle dużo mąki, że dalsze wchłanianie nie będzie możliwe. Zaczynamy zagniatać ciasto (dłonie powinny być suche). Kiedy nabierze elastyczności i przestanie się kleić, zmieniamy sposób zagniatania. Zwijamy je w kulkę, rozgniatamy na stolnicy w kierunku od siebie i zawijamy z powrotem drugą ręką. Zagniatamy w ten sposób ciasto około 15 minut, aż zrobi się gładkie i nie będzie miało grudek. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na co najmniej pół godziny, by odpoczęło.

krok 2

Odkrawamy część ciasta i wałkujemy ją cienko na stolnicy (resztę ciasta trzymamy pod miską, by nie wyschło). Możemy także spłaszczyć ciasto w maszynce do robienia makaronu. Gotowe, rozwałkowane ciasto odkładamy na oprószoną mąką stolnicę i pozwalamy mu przez chwilę obeschnąć. Po kilku minutach zaczynamy wycinać makaron. Z ciasta wykrawamy kwadraty o boku około 8 centymetrów, formujemy je w docelowy kształt. Najpierw zlepiamy dwa przeciwległe rogi kwadratu, a następnie pozostałe dwa, w przeciwną stronę.

krok 3

Robimy sos. Łuskamy ziarna groszku, a następnie blanszujemy je w dużej ilości lekko osolonej wody. Wrzucamy do blendera, wlewamy 200 mililitrów wody i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Siekamy szalotkę i smażymy ją na odrobinie oliwy. Gdy się zarumieni, na patelnię dodajemy przygotowany wcześniej krem z groszku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dolać wody (pozostałe 100 mililitrów).

krok 4

Na drugiej patelni, na średnim ogniu smażymy pokrojone w kostkę guanciale tak, aby było złociste i chrupiące. Przyprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że guanciale jest słone.

krok 5

Gotujemy makaron. Odcedzamy go po 1 minucie i cały czas mieszając, łączymy z kremem z groszku i z ¾ podsmażonego guanciale. Dekorujemy pozostałym guanciale, startym pecorino romano, szczypiorkiem i posiekanymi listkami mięty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk