Kukbuk
Kukbuk
Pomysł na śniadanie z groszkiem, chmurka jajeczna z kremem z groszku, przepis na krem z groszku (fot. dinner.show studio)

Chmurka jajeczna z kremem z groszku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Jajko:
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
szczypta
oliwa z pierwszego tłoczenia
do natłuszczenia formy
Krem z groszku:
świeży groszek
100 g
sól
do blanszowania + do smaku
woda
70 ml
szalotka
10 g
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia
pieprz
do smaku
Do podania:
szczypiorek
do dekoracji
mięta
do dekoracji
pecorino romano
20 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: dinner.show studio


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Oddzielamy żółtko od białka – uważamy, aby żółtko się nie rozlało. Odstawiamy je na bok, a w małej miseczce, ze szczyptą soli, ubijamy białko. Natłuszczamy formę do pieczenia (szklaną, ceramiczną lub metalową). Wykładamy do niej połowę ubitego białka, tworzymy w środku zagłębienie, a następnie delikatnie umieszczamy w nim żółtko. Przykrywamy je pozostałą pianą i wyrównujemy masę do krawędzi formy.

krok 2

Formy nie wstawiamy do piekarnika, a delikatnie odwracamy ją na nieprzywierającą patelnię. Uważamy na temperaturę – to klucz do sukcesu. Ogień musi być umiarkowany – ani za duży, ani zbyt mały. Podgrzewamy masę z obu stron przez 3 minuty – żółtko musi pozostać w środku płynne.

krok 3

Łuskamy ziarna groszku i blanszujemy je w dużej ilości lekko osolonej wody. Wrzucamy do blendera, wlewamy wodę i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Siekamy szalotkę i smażymy ją na patelni, na odrobinie oliwy. Gdy zmięknie, dodajemy krem z groszku. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcemy, do kremu możemy dodać część pecorino romano przeznaczonego do podania. Dekorujemy szczypiorkiem, miętą i resztą pecorino.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk