Włoskie desery cieszą się popularnością i uznaniem na całym świecie. Kremowe tiramisu, delikatna panna cotta czy kruche sycylijskie cannoli to tylko niektóre spośród nich. Ale klimat śródziemnomorski sprzyja także obfitym zbiorom owoców, które doskonale komponują się ze słodkimi ciastami. To właśnie owocom Półwyspu Apenińskiego – figom, gruszkom, wiśniom – postanowiliśmy poświęcić kolejny odcinek cyklu „Włoska szkoła gotowania”, w którym wraz z Cristiną Catese zgłębiamy sekrety jej rodzimej kuchni.
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
Tekst: Cristina Catese
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
Drzewa to coś więcej niż fragment krajobrazu – są domem dla ptaków i schronieniem dla dzieci, dają ludziom drewno i owoce
We wspomnieniach Cristiny drzewa zajmują wyjątkowe miejsce: – W ogrodzie przy moim rodzinnym domu rósł figowiec, który co roku obradzał owocami, a obok niego aromatyczna wiśnia i grusza, która wydawała brzydkie i krzywe, ale niesamowicie smaczne owoce. Nie wiem, jakie jest moje najwcześniejsze wspomnienie związane z tą przestrzenią, ale kiedy zamykam oczy, widzę siebie jako dziecko, przechadzającą się między drzewami z moją ciocią. Więź, która łączy nas z drzewami, jest niezwykle głęboka. W dzieciństwie czytałam „Barona drzewołaza” Itala Calvina i „Domek na drzewie” Bianki Pitzorno. Te lektury uświadomiły mi, że drzewa to coś więcej niż fragment krajobrazu – są domem dla ptaków i schronieniem dla dzieci, dają ludziom drewno i owoce. Ich meandrujące korzenie, słodkie owoce, delikatne liście i pachnące kwiaty lata później zainspirowały mnie do stworzenia przepisów na aromatyczne letnie ciasta. Cieszcie się ich smakiem w cieniu drzew.
Tarta z ricottą i wiśniami
Ricotta, podobnie jak mascarpone, sprawdza się znakomicie zarówno w wytrawnych daniach, jak i deserach. Przygotowana na słodko, służy za nadzienie w jednym z najsmaczniejszych sycylijskich przysmaków – cannoli. My jednak postanowiliśmy połączyć ricottę z wiśniami i kruchym ciastem. Delikatnie kwaśny smak owoców i chrupiące brzegi tarty doskonale komponują się z kremowością i ze słodyczą sera, co sprawia, że deser nabiera niepowtarzalnego charakteru.
Świeża tarta figowa
Kruche ciasto, aksamitny krem na bazie jajek i mleka, słodkie figi i chrupiące migdały – dla tego połączenia łatwo stracić głowę. To deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie zróbcie go w środku lata, kiedy w sklepach i na targach można znaleźć świeże figi. Gwarantujemy, że ten smak przeniesie was do słonecznych Włoch.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti
Oto prosty przepis na wyśmienite włoskie ciasto czekoladowe, które zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że przygotujecie prostą masę z czekolady, mleka, kakao i kilku innych składników, a następnie zanurzycie w niej obrane i pokrojone gruszki oraz posiekane ciasteczka amaretti. To znakomity deser, w którym koncentruje się smak i zapach śródziemnomorskiego lata.
Spróbuj przygotować ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?