![Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na świeżą tartę figowa (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ejo1dfG6RV4G2inufgxDV9EgSOsMedQ_PQaZsBzgx8w/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjkv/Q3Jpc3RpbmFfcyVD/NSU4Mm9ka2llX293/b2NlMjE0MC5qcGc.jpg)
Świeża tarta figowa
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Kruche ciasto:
- mąka typu 00
- 250 g + do posypania
- skórka z cytryny
- z 1 sztuki
- zimne masło
- 125 g + do natłuszczenia formy
- cukier puder
- 80 g
- żółtko jajka "zerówki"
- 2 sztuki
- sól
- szczypta
- Krem:
- żółtko jajka "zerówki"
- 4 sztuki
- cukier puder
- 120 g
- mąka typu 00
- 50 g
- mleko
- 500 ml
- skórka z cytryny
- z 1 sztuki
- Nadzienie:
- migdały
- 100 g
- dżem figowy
- 200 g
- Do podania:
- świeża figa
- 10 sztuk