Kukbuk
Kukbuk
Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na świeżą tartę figowa (fot. Maciej Niemojewski)

Świeża tarta figowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Kruche ciasto:
mąka typu 00
250 g + do posypania
skórka z cytryny
z 1 sztuki
zimne masło
125 g + do natłuszczenia formy
cukier puder
80 g
żółtko jajka "zerówki"
2 sztuki
sól
szczypta
Krem:
żółtko jajka "zerówki"
4 sztuki
cukier puder
120 g
mąka typu 00
50 g
mleko
500 ml
skórka z cytryny
z 1 sztuki
Nadzienie:
migdały
100 g
dżem figowy
200 g
Do podania:
świeża figa
10 sztuk

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę. W środku formujemy wgłębienie, dodajemy skórkę z cytryny i zimne masło podzielone na kawałki. Wyrabiamy ciasto – musimy robić to dość szybko. Dodajemy cukier puder i żółtka. Cały czas wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Kiedy ciasto jest już niemal wyrobione dodajemy do niego sól, wyrabiamy jeszcze chwilę a następnie owijamy je folią kuchenną i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

krok 2

Robimy krem. W misce ubijamy żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki elektrycznej lub ręcznie. Gdy powstanie krem, dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. W rondelku zagotowujemy mleko ze skórką cytryny. Zdejmujemy z ognia. Połowę gorącego mleka wlewamy przez sitko do mieszanki jajeczno-cukrowej. Dokładnie i szybko mieszamy, aby uniknąć grudek. Dodajemy resztę mleka. Krem przekładamy z powrotem do rondla i gotujemy, dokładnie mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia i przykrywamy folią spożywczą.

krok 3

Kruche ciasto rozwałkujemy na posypanym mąką blacie. Przekładamy je na posmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 centymetrów. Nakłuwamy spód widelcem. Na wierzch wykładamy pergamin i wysypujemy na niego nieugotowany ryż lub fasolę. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

krok 4

Po 20 minutach usuwamy ryż, fasolę i pergamin i kontynuujemy pieczenie przez 10 minut. Gdy powierzchnia jest złocista, wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, zanim wyjmiemy je z formy.

krok 5

Migdały obieramy, prażymy i siekamy. Całą powierzchnię ciasta równomiernie smarujemy dżemem figowym. Wykładamy na niego posiekane migdały, a następnie krem. Tuż przed podaniem kroimy świeże figi na ćwiartki i dekorujemy nimi tartę. 

Przepis pochodzi z artykułu Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami, który możesz zobaczyć tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk