Kukbuk
Kukbuk

Wieczór we włoskim stylu

Macie ochotę poczuć włoski klimat, ale urlop nie wchodzi w grę? Jeśli wy nie możecie jechać do Italii, niech Italia zawita w waszym domu! Zaproście przyjaciół, przygotujcie pyszne, proste jedzenie i cieszcie się ucztą we włoskim stylu!

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: Brook Lark / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Aby nadać przyjęciu włoski sznyt, potrzeba naprawdę niewiele. Na pewno przyda się czosnek, parmezan i ulubione wino, a do tego kilka innych składników, które albo macie na półkach, albo bez trudu znajdziecie w sklepach. Niezbędny jest też dobry humor! A ponieważ sekret włoskiej uczty tkwi w niespiesznym delektowaniu się kolejnymi daniami i niekończących się rozmowach, upewnijcie się, że goście mają dużo czasu. Nic tak nie psuje klimatu spotkania, jak nerwowe zerkanie na zegarek czy dojadanie ostatniego dania na wyścigi!

Włoskie przystawki

Kuchnię Italii kochamy przede wszystkim za prostotę. Jest idealnym wyborem, jeśli nie zamierzamy spędzić całego dnia na krzątaniu się przy kuchence. Wybierzmy przystawki, które nie wymagają gotowania – wystarczy świeże pieczywo, oliwa i oliwki podane w małych miseczkach, by goście zaspokoili pierwszy głód. Do tego możecie zaserwować wino, a jeśli macie odrobinę barmańskiego zacięcia – aperitivo, czyli lekki koktajl na bazie wermutu. Mieszkańcy Italii piją go przed posiłkami, by zaostrzyć apetyt i poprawić trawienie.

Zupy na zimno

Podczas upałów świetnie sprawdzą się chłodniki – na przykład klasyczne gazpacho lub chłodnik bakłażanowy rodem z Toskanii. Zapach dojrzałych warzyw i smak aromatycznych zup przeniesie was wprost do słonecznej Italii! 

Włoski makaron

W końcu przychodzi czas na coś konkretniejszego, a zarazem obowiązkowy punkt programu – pastę! Możecie kupić dobry makaron w sklepie – polecamy ten z pszenicy durum – lub przyrządzić go własnoręcznie. Wbrew pozorom zrobienie domowych tagliatelli czy spaghetti wcale nie jest trudne. Szczególnie jeśli dysponujecie robotem kuchennym, który wyręczy was w wyrabianiu ciasta, oraz maszynką do makaronu – ta nada mu odpowiednią grubość i pokroi go na równe nitki lub wstążki. Robienie makaronu może się okazać świetną zabawą – zaproście do niej przyjaciół, a nawet się nie obejrzycie, kiedy będzie gotowy!

Czosnek to jeden z najważniejszych składników w kuchni włoskiej. Dzięki prasce do czosnku od Tchibo zawsze będzie idealnie rozdrobniony.

Teraz wystarczy już tylko przygotować sos – to zajmie kilka minut. My polecamy tyleż banalny, co efektowny przepis na fettuccine alla papalina – pastę ze śmietanką, z jajkiem i szynką dojrzewającą. Jeszcze prościej będzie przygotować spaghetti aglio e olio – wystarczy podsmażyć rozgnieciony czosnek na oliwie i dodać do makaronu. Na wierzch hojnie sypnąć startym parmezanem – i gotowe. A jeśli wasza lodówka świeci pustkami lub dopadnie was wyjątkowe lenistwo, z pomocą zawsze przyjdzie wam słoiczek dobrego pesto.

Wypróbujcie inne nasze propozycje na włoskie dania:

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym >>>

Risotto z bobem >>>

Spaghetti ze szparagami >>> 

 

Włoski deser

Po wielkiej uczcie czas na deser! Wystarczą świeże owoce i lody, ale jeżeli macie ochotę podać gościom prawdziwy włoski klasyk, polecamy tiramisu. Tradycyjna wersja już wam się przejadła? Wypróbujcie nasz przepis na tiramisu z truskawkami i prosecco.

Gotowe potrawy możecie podać w pięknych naczyniach do pieczenia marki Tchibo. Dzięki temu ograniczycie do minimum przygotowania i... ilość brudnych naczyń.

Danie główne – mięso lub ryba

Podczas prawdziwej włoskiej uczty dopiero po makaronie na stół wjeżdża danie główne – zwykle mięso lub owoce morza. Nie każdy jest na to gotowy po solidnej porcji pasty, jeśli jednak gościom dopisują apetyty, możecie zaserwować pstrąga z cukinią lub pieczoną wołowinę z młodymi ziemniakami i warzywami. Przed włoską kolacją warto zaopatrzyć się w piękne naczynia do pieczenia. Możecie podać w nich gotowe potrawy i mieć pewność, że będą się prezentować doskonale, a jednocześnie ograniczyć do minimum przygotowania i… ilość brudnych naczyń.

Nie zapomnijcie o zieleninie! Również w tej kwestii Włosi stawiają na prostotę. Serwują zwykle tylko miskę sałaty, dobrą oliwę i ocet balsamiczny, by każdy mógł doprawić swoją porcję według uznania.

Idealną piankę do Cappuccino osiągniecie, jeśli podgrzejecie mleko do około 65 stopni Celsjusza i ubijecie je – najlepiej specjalnym spieniaczem od Tchibo.

Idealne cappuccino

Po obfitej kolacji mieszkańcy Italii wypijają zwykle filiżankę mocnej czarnej kawy na poprawę trawienia. Cappuccino pija się tam tylko przed południem. By nie narazić się przywiązanym do tradycji Włochom, w żadnym wypadku nie serwujcie im wieczorem kawy z mleczną pianką! Jeśli jednak nie należycie do fanów espresso, a w zasięgu wzroku nie ma rodowitego Włocha, nic nie stoi na przeszkodzie, by napić się cappuccino o dowolnej porze dnia lub nocy. Idealną piankę osiągniecie, jeśli podgrzejecie mleko do około 65 stopni Celsjusza i ubijecie je – najlepiej specjalnym spieniaczem.

Na szczęście na kawie ucztowanie się nie kończy! Można po niej spokojnie wrócić do wina i niekończących się rozmów, zapomnieć o całym świecie i czerpać z włoskiej tradycji to, co najlepsze – niczym nieskrępowaną radość ze spotkania.

 

Akcesoria pomocne w zorganizowania przyjęcia we włoskim stylu znajdziecie na stronie Tchibo.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk