Kukbuk
Kukbuk
Krem jaglany z awokado i granatem

Krem jaglany z awokado i granatem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
mleczko kokosowe
400 ml
suszone daktyle
2 sztuki
ugotowana kasza jaglana
2 szklanki
awokado
1 sztuka
mango
1 sztuka
granat
1/2 sztuki

Zdjęcie i stylizacja:  Ola i Michał Przeździk-Buczkowscy

 

krok 1

Mleczko kokosowe podrzewamy, co jakiś czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy daktyle, kaszę jaglaną i wydrążone awokado. Miksujemy na gładki krem. 

krok 2

Mango obieramy, usuwamy pestkę i miksujemy na mus. Do pucharków lub szklanek nakładamy krem jaglany i mus z mango, na wierzch sypiemy warstwę pestek granatu.

TIP

Kaszę jaglaną warto przed gotowaniem uprażyć w suchym rondelku, aż będzie bardzo gorąca i zacznie pachnieć orzechami, a następnie kilkakrotnie przepłukać. Dzięki temu nie będzie gorzka i ugotuje się na sypko.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk