W skwarne i parne dni nie po drodze nam z rozgrzaną kuchenką czy piekarnikiem, a zamiast dwudaniowego obiadu chętniej sięgamy po lekkie sałatki albo chłodniki. Dlatego rozpoczynamy poszukiwania najlepszych dań podawanych na zimno, by pokrzepić zmęczone upałem ciało i dodać sobie energii na pierwsze letnie wyprawy. Co zatem jeść, kiedy upał nie odpuszcza?
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Sylwia Kaleta
Kanapka z szarpanym chlebowcem >>
Z powodzeniem wystarczy na kolację albo lżejszy obiad. Jeśli nie macie akurat pod ręką świeżego chleba, możecie wykorzystać zwykłą bułkę. Do środka – oprócz chlebowca – włóżcie kwaszonego ogórka, cebulę i pomidora. Taka kanapka najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, w towarzystwie słodko-kwaśnej lemoniady.
Zielone lody dla dzieci >>
Latem trudno sobie wyobrazić lepszy deser – zimny, słodki, a przede wszystkim pyszny! Domowe lody przygotujecie w kilka minut, a ze smakiem możecie dowolnie eksperymentować. Do zrobienia tej wersji potrzebujecie ananasa, pomarańczy i kilku listków mięty.
Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>
Co może być lepszego niż miska pełna witamin i apetycznych składników? Zdrową i lekką sałatkę zrobicie w kwadrans. Możecie ją zapakować do pudełka i zabrać na piknik w parku. Pamiętajcie tylko, by przygotować wcześniej karmelizowane orzechy, którymi posypiecie gotową sałatkę tuż przed podaniem.
Sok grejpfrutowy z kurkumą i natką pietruszki >>
Kiedy doskwiera upał, koniecznie trzeba pamiętać o właściwym nawodnieniu organizmu. Oprócz wody z miętą i ogórkiem świetnie sprawdzi się świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta z kurkumą i natką pietruszki. Te dodatki nie tylko podkręcą smak napoju, ale również dodadzą energii oraz dostarczą mnóstwa witamin. Po przygotowaniu sok przechowujcie w lodówce. Serwujcie z kostkami lodu.
Chłodnik z awokado i ogórków >>
Chłodnik można zrobić nie tylko z buraków. Jeśli nieco znudziła wam się tradycyjna wersja, weźcie awokado, ogórki, jogurt grecki i w niespełna pół godziny przygotujcie sycącą, ale lekką zupę. Kluczem do sukcesu jest dojrzałe awokado, dlatego dobrze najpierw podważyć szypułkę i sprawdzić, jakiego koloru jest miąższ, który się pod nią kryje. Idealne awokado powinno mieć pod nią lekko żółtawy odcień.
Carpaccio z buraka >>
W upalne dni wybieramy lekkie i mniej kaloryczne wersje znanych dań. Dlatego zamiast tradycyjnego carpaccio polecamy jego wegetariańską wersję z buraków, lekko kwaskowymi pomarańczami i ze szpinakiem. A by dodać daniu nieco bardziej wykwintnego smaku, dorzućcie pokruszony ser lazur.
Kolorowe sushi >>
Warzywa zawinięte z ryżem w ciasne ruloniki to doskonały sposób na zdrową przekąskę czy obiad. Posiekajcie marchew, buraka, mango i jarmuż i zawińcie je w nori. By rolki podczas krojenia się nie rozpadły, zwilżcie wcześniej nóż. Na koniec posypcie sushi sezamem. Serwujcie z sosem sojowym i wasabi.
Kokosowo-orzechowa granola bez cukru >>
Doskonały pomysł na śniadanie pełne orzechów, płatków owsianych i suszonych owoców. Już dwie lub trzy łyżki granoli z powodzeniem wystarczą, by stworzyć smaczny i pełnowartościowy posiłek na początek dnia. Do miski dodajcie jogurt albo ulubione świeże owoce. To z pewnością będzie udany poranek.
Serniczki na zimno z makiem >>
Niezależnie od tego, czy podany na ciepło, czy na zimno, sernik zawsze smakuje wyśmienicie, a do tego nie oprze mu się żadne dziecko. Spody serniczków robimy z ciastek kawowych, a do masy serowej dodajemy mascarpone i śmietankę. Potem zostaje już tylko schłodzić ciasto, udekorować jadalnymi kwiatami – i zjadać.
Hummus z dyni >>
Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Na śniadanie, kolację czy piknik w parku przygotowujemy humus, który można jeść na różne sposoby: maczać w nim warzywa, posmarować nim kanapkę czy po prostu wyjadać łyżkami prosto ze słoiczka. Do tradycyjnej pasty dodajemy marchewkę i słodką paprykę, a posypujemy natką pietruszki.
Sałatka z figami i kozim serem i sosem miodowo-musztardowym >>
Kolejny sposób na lekką, szybką i prostą sałatkę. Do świeżych fig dodajemy ser kozi, orzechy włoskie i rukolę. Taką przekąskę możecie zjeść samą albo z grzankami z chleba na zakwasie.
Krem jaglany z granatem >>
Coś na śniadanie albo na deser. Kaszę jaglaną przed gotowaniem najlepiej uprażyć w suchym rondelku, aż będzie bardzo gorąca i zacznie pachnieć orzechami, a następnie kilkakrotnie przepłukać. Dzięki temu nie będzie gorzka i ugotuje się na sypko. Do tego: pestki granatu, daktyle i mleczko kokosowe. To się nazywa słodka uczta!
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Ludzie i inspiracje
Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?