Kukbuk
Kukbuk
carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania

Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Sylwia Kaleta

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

W skwarne i parne dni nie po drodze nam z rozgrzaną kuchenką czy piekarnikiem, a zamiast dwudaniowego obiadu chętniej sięgamy po lekkie sałatki albo chłodniki. Dlatego rozpoczynamy poszukiwania najlepszych dań podawanych na zimno, by pokrzepić zmęczone upałem ciało i dodać sobie energii na pierwsze letnie wyprawy. Co zatem jeść, kiedy upał nie odpuszcza?

Co ugotować z jackfruit, chlebowcem? (fot. Jessica Nadziejko)

Kanapka z szarpanym chlebowcem >>

Z powodzeniem wystarczy na kolację albo lżejszy obiad. Jeśli nie macie akurat pod ręką świeżego chleba, możecie wykorzystać zwykłą bułkę. Do środka – oprócz chlebowca – włóżcie kwaszonego ogórka, cebulę i pomidora. Taka kanapka najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, w towarzystwie słodko-kwaśnej lemoniady.

Zielone lody na talerzu (fot. Marta Brylińska)

Zielone lody dla dzieci >>

Latem trudno sobie wyobrazić lepszy deser – zimny, słodki, a przede wszystkim pyszny! Domowe lody przygotujecie w kilka minut, a ze smakiem możecie dowolnie eksperymentować. Do zrobienia tej wersji potrzebujecie ananasa, pomarańczy i kilku listków mięty.

sałatka z kozim serem i nerkowcami, sałatka z kozim serem, szybka sałatka, zdrowa sałatka, pomysł na sałatkę, sałatka z awokado, sałatka z pomarańczą, karmelizowane nerkowce

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

Co może być lepszego niż miska pełna witamin i apetycznych składników? Zdrową i lekką sałatkę zrobicie w kwadrans. Możecie ją zapakować do pudełka i zabrać na piknik w parku. Pamiętajcie tylko, by przygotować wcześniej karmelizowane orzechy, którymi posypiecie gotową sałatkę tuż przed podaniem.

sok grapefruitowy, sok pomarańczowy, domowy sok na odporność, świeżo wyciskany sok, fit przekąska, zdrowy sok, zdrowe przepisy

Sok grejpfrutowy z kurkumą i natką pietruszki >>

Kiedy doskwiera upał, koniecznie trzeba pamiętać o właściwym nawodnieniu organizmu. Oprócz wody z miętą i ogórkiem świetnie sprawdzi się świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta z kurkumą i natką pietruszki. Te dodatki nie tylko podkręcą smak napoju, ale również dodadzą energii oraz dostarczą mnóstwa witamin. Po przygotowaniu sok przechowujcie w lodówce. Serwujcie z kostkami lodu.

chłodnik z awokado i ogórków, chłodnik, chłodnik z ogórków, co zrobić z dojrzałym awokado, letnia zupa, lekki obiad, zdrowy obiad, lekka kolacja, szybka kolacja

Chłodnik z awokado i ogórków >>

Chłodnik można zrobić nie tylko z buraków. Jeśli nieco znudziła wam się tradycyjna wersja, weźcie awokado, ogórki, jogurt grecki i w niespełna pół godziny przygotujcie sycącą, ale lekką zupę. Kluczem do sukcesu jest dojrzałe awokado, dlatego dobrze najpierw podważyć szypułkę i sprawdzić, jakiego koloru jest miąższ, który się pod nią kryje. Idealne awokado powinno mieć pod nią lekko żółtawy odcień.

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka >>

W upalne dni wybieramy lekkie i mniej kaloryczne wersje znanych dań. Dlatego zamiast tradycyjnego carpaccio polecamy jego wegetariańską wersję z buraków, lekko kwaskowymi pomarańczami i ze szpinakiem. A by dodać daniu nieco bardziej wykwintnego smaku, dorzućcie pokruszony ser lazur.

 

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi >>

Warzywa zawinięte z ryżem w ciasne ruloniki to doskonały sposób na zdrową przekąskę czy obiad. Posiekajcie marchew, buraka, mango i jarmuż i zawińcie je w nori. By rolki podczas krojenia się nie rozpadły, zwilżcie wcześniej nóż. Na koniec posypcie sushi sezamem. Serwujcie z sosem sojowym i wasabi.

Przepis na kokosowo-orzechową granolę na słodkie śniadanie

Kokosowo-orzechowa granola bez cukru >>

Doskonały pomysł na śniadanie pełne orzechów, płatków owsianych i suszonych owoców. Już dwie lub trzy łyżki granoli z powodzeniem wystarczą, by stworzyć smaczny i pełnowartościowy posiłek na początek dnia. Do miski dodajcie jogurt albo ulubione świeże owoce. To z pewnością będzie udany poranek.

lekki sernik, mini serniczki z makiem, sernik na zimno, sernik z makiem

Serniczki na zimno z makiem >>

Niezależnie od tego, czy podany na ciepło, czy na zimno, sernik zawsze smakuje wyśmienicie, a do tego nie oprze mu się żadne dziecko. Spody serniczków robimy z ciastek kawowych, a do masy serowej dodajemy mascarpone i śmietankę. Potem zostaje już tylko schłodzić ciasto, udekorować jadalnymi kwiatami – i zjadać.

 

hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska

Hummus z dyni >>

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Na śniadanie, kolację czy piknik w parku przygotowujemy humus, który można jeść na różne sposoby: maczać w nim warzywa, posmarować nim kanapkę czy po prostu wyjadać łyżkami prosto ze słoiczka. Do tradycyjnej pasty dodajemy marchewkę i słodką paprykę, a posypujemy natką pietruszki.

sałatka z figami i kozim serem, sałatka z figami, sałatka z kozim serem, sos do sałatki, sos musztardowy, lekka sałatka, szybki obiad, wiosenny obiad, danie w 5 minut

Sałatka z figami i kozim serem i sosem miodowo-musztardowym >>

Kolejny sposób na lekką, szybką i prostą sałatkę. Do świeżych fig dodajemy ser kozi, orzechy włoskie i rukolę. Taką przekąskę możecie zjeść samą albo z grzankami z chleba na zakwasie.

krem jaglany, budyń jaglany, kasza jaglana z mango, kasza jaglana na mleczku kokosowym, zdrowy deser, zdrowe śniadanie, kasza jaglana, krem z awokado

Krem jaglany z granatem >>

Coś na śniadanie albo na deser. Kaszę jaglaną przed gotowaniem najlepiej uprażyć w suchym rondelku, aż będzie bardzo gorąca i zacznie pachnieć orzechami, a następnie kilkakrotnie przepłukać. Dzięki temu nie będzie gorzka i ugotuje się na sypko. Do tego: pestki granatu, daktyle i mleczko kokosowe. To się nazywa słodka uczta!

 

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk