Większość z nas kojarzy ją z niedzielnym obiadem u babci. Szarlotka to jedno z klasycznych polskich ciast. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto z jabłkami – z kruszonką, z bezą, z rodzynkami, na ciepło albo na zimno. Jedni duszą jabłka z odrobiną goździków, inni dodają sok z cytryny, żeby przełamać słodycz. Czym różni się szarlotka od jabłecznika?
Choć nazwy często używane są zamiennie, szarlotka i jabłecznik to nie do końca to samo. Szarlotka to wersja bardziej elegancka – zazwyczaj z kruchym spodem i warstwą duszonych jabłek doprawionych cynamonem, często przykryta kratką z ciasta lub delikatną kruszonką. Bywa też podawana na ciepło, z gałką lodów waniliowych – dokładnie tak, jak w paryskich kawiarniach, skąd zresztą wywodzi się sama nazwa tarte aux pommes Charlotte.
Jabłecznik natomiast to pojęcie szersze, bardziej swojskie. Może mieć różne formy – biszkoptowy, drożdżowy, z ciasta ucieranego, z pianą z białek lub budyniem. Czasem jabłka są w środku, a czasem na wierzchu. Szarlotka to więc rodzaj jabłecznika, ale nie każdy jabłecznik to szarlotka.
Szarlotka na nowo
Dziś wracamy do szarlotki z sentymentem, ale też z odrobiną nowoczesności. Coraz częściej pojawia się w wersji bezglutenowej, wegańskiej, z dodatkiem migdałowej mąki albo syropu klonowego. Wciąż jednak jej kwintesencją są duszone jabłka, które otula maślane ciasto.
Wybraliśmy najlepsze przepisy na szarlotkę!






