Kukbuk
Kukbuk

Szarlotka – przepisy na domowe ciasto

Wystarczy, że otworzymy piekarnik, a powietrze wypełnia się ciepłem cynamonu, słodyczą pieczonych jabłek i maślanym aromatem kruchego ciasta. Szarlotka – ciasto z jabłkami, które jest idealne nie tylko na jesień!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Większość z nas kojarzy ją z niedzielnym obiadem u babci. Szarlotka to jedno z klasycznych polskich ciast. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto z jabłkami – z kruszonką, z bezą, z rodzynkami, na ciepło albo na zimno. Jedni duszą jabłka z odrobiną goździków, inni dodają sok z cytryny, żeby przełamać słodycz. Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Choć nazwy często używane są zamiennie, szarlotka i jabłecznik to nie do końca to samo. Szarlotka to wersja bardziej elegancka – zazwyczaj z kruchym spodem i warstwą duszonych jabłek doprawionych cynamonem, często przykryta kratką z ciasta lub delikatną kruszonką. Bywa też podawana na ciepło, z gałką lodów waniliowych – dokładnie tak, jak w paryskich kawiarniach, skąd zresztą wywodzi się sama nazwa tarte aux pommes Charlotte.

Jabłecznik natomiast to pojęcie szersze, bardziej swojskie. Może mieć różne formy – biszkoptowy, drożdżowy, z ciasta ucieranego, z pianą z białek lub budyniem. Czasem jabłka są w środku, a czasem na wierzchu. Szarlotka to więc rodzaj jabłecznika, ale nie każdy jabłecznik to szarlotka.

Szarlotka na nowo

Dziś wracamy do szarlotki z sentymentem, ale też z odrobiną nowoczesności. Coraz częściej pojawia się w wersji bezglutenowej, wegańskiej, z dodatkiem migdałowej mąki albo syropu klonowego. Wciąż jednak jej kwintesencją są duszone jabłka, które otula maślane ciasto.

Wybraliśmy najlepsze przepisy na szarlotkę!

Przepis na klasyczną szarlotkę z cynamonową kruszoką, przepis Edyta Przekop

Klasyczna szarlotka

Klasyka zawsze się obroni. To ciasto zasmakuje wszystkim, gwarantujemy. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, ale jeśli lubicie takie pokrojone w kostkę, też będą w porządku.

Sekretem tego ciasta jest kruszonka, do której postanowiliśmy dodać cynamon. Użyliście słodkich jabłek? Dodajcie do nich nieco soku z cytryny, ciasto będzie jeszcze lepsze. 

Sprawdź przepis na klasyczną szarlotkę >>

Przepis na szybką szarlotkę z włoską bezą. Jak zrobić bezę włoską. Szybka szarlotka - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Szarlotka z bezą włoską

Kruche ciasto, aromatyczne jabłkowe nadzienie i ona – wieńcząca całość beza włoska. Lekko chrupiąca z zewnątrz i wspaniale miękka w środku. Dodatkowe chrupnięcie zapewniają tu podprażone migdały.

Nie ukrywamy, że to jedna z naszych ulubionych wersji tradycyjnego ciasta z jabłkami. Jest łatwa do zrobienia, a przy tym efektowna – smakuje jak z profesjonalnej cukierni. 

Sprawdź przepis na szarlotkę z bezą włoską >>

bezglutenowa szarlotka, ciasto bezglutenowe, ciasto z jabłkami, bezglutenowy jabłecznik, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą 

Czy da się zrobić szarlotkę bez glutenu? Oczywiście, że tak! Wystarczy użyć odpowiedniej mąki – w naszym przypadku gryczanej i owsianej, a spód ciasta podkręcić mielonymi orzechami włoskimi.

Nadzienie również jest tu niestandardowe. Do jabłek dodajemy bowiem konfiturę pigwową, która sprawi, że masa będzie nieco bardziej zwarta, a do tego zyska lekko kwaskowy posmak. 

Sprawdź przepis na szarlotkę orzechową z pigwą >>

Szarlotka czy jabłecznik? Te przepisy są pyszne!

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

A gdyby tak połączyć w jednym cieście wszystkie ulubione elementy? Ten jabłecznik jest dowodem na to, że można zrobić to z powodzeniem.

Mamy tu kruche ciasto, warstwę słodko–kwaśnych jabłek, bezę oraz kruszonkę. Taki jabłecznik pamiętamy z kuchni naszych babć – pachnący masłem i sowicie obsypany cukrem pudrem. 

Sprawdź przepis na jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką >>

tarta migdałowa z jabłkami

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami

To ciasto w stylu francuskiego galette. Przygotowujemy kruchy spód, na którym układamy jabłka, a brzegi ciasta zawijamy do środka. Do ciasta dodajemy mielone migdały, z kolei masę jabłkową uzupełni konfitura morelowa.

Wierzch posypujemy kruszonką. Idealny deser na leniwe weekendowe popołudnia, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzić za dużo czasu w kuchni. 

Sprawdź przepis na kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>

Deser z jabłek pod maślaną kruszonką obsypane cukrem pudrem (fot. Maciek Niemojewski)

Jabłka pod cynamonową kruszonką

No dobrze, może to nie do końca ciasto, ale kto by się tym przejmował! To najprostsza wersja szarlotki, ale jednocześnie bardzo smaczna. Ma w końcu najważniejsze składniki – jabłka i duuużo kruszonki.

Do kruszonki dodajemy cynamon, żeby nasz deser smakował jeszcze lepiej. Serwujemy oczywiście jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych lub z serkiem śmietankowym. 

Sprawdź przepis na jabłka pod cynamonową kruszonką >>

tarta z jabłkami (fot. Megi Rychlik)

Tarta z jabłkami

Szarlotka w wersji wyrafinowanej – tarta z jabłkami. Co ciekawe, w tym przepisie nie dusimy jabłek przed położeniem na kruchym spodzie.

Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki, a pod wpływem ciepła staną się idealnie miękkie. To jedno z ciast podstawowych – składa się tylko ze spodu i jabłek. Prostota smakuje najlepiej!

Sprawdź przepis na tartę z jabłkami >>

Sprawdzony i prosty przepis na kruche ciasto z jabłkami i kremem budyniowym. Sprawdź przepis na tartę jabłkową z kremem budyniowym (fot. dinnershow.studio)

Tarta z jabłkami i karmelem

Na drugim biegunie jest tarta jabłkowa z karmelem. Ciut bardziej skomplikowana do zrobienia, ale za to niezwykle efektowna. Jak wiemy nic tak dobrze nie pasuje do jabłek jak karmel.

Na kruchy spód dodaliśmy więc karmelowy krem z niewielką ilością soli, a na wierzchu ułożyliśmy plasterki jabłek. Taką tartę możecie zrobić w klasycznej dużej wersji lub w formie tartaletek. 

Sprawdź przepis na tartę z jabłkami i karmelem >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk