Kukbuk
Kukbuk

5 pomysłów na ciasto do kawy

Pewne połączenia smakowe są niezastąpione, jak choćby filiżanka aromatycznej kawy i porcja ulubionego deseru. I jedno, i drugie najlepiej przyrządzić samodzielnie.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i przygotowanie: Anna Jezierska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Na ciastko z kawą wcale nie musicie iść do kawiarni. Po pierwsze: wyborne ciasta z orzechami, karmelem, kremem, czekoladą, a nawet odrobiną mielonej kawy – odpowiednio słodkie i wilgotne – bez trudu upieczecie sami. Po drugie: małą czarną czy kremowe cappuccino jak z topowej kafeterii zrobicie w domu, a ułatwi wam to inteligentny ekspres ciśnieniowy Siemens z linii EQ700 (przeczytaj więcej, o kawach, jakie możesz zaparzyć w tym ekspresie >>). Dzięki funkcji aromaSelect w mgnieniu oka zamienicie się w profesjonalnych baristów – łatwo dostosujecie smak i moc kawy do waszych preferencji.

Ulubiony kawowo-deserowy duet wybierzcie sami. My, ku inspiracji, podsuwamy wam pięć przepisów na desery, które mile uzupełnią smak zarówno mlecznej flat white, jak i klasycznego espresso. W sam raz na energetyczną jesienną fikę.

Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowym i kawowym karmelem  

Pieczenie klasycznych muffinek jest dziecinnie proste, a przy tym jakże efektywne!
Składniki ciasta wystarczy połączyć ze sobą w jednym naczyniu, a smak babeczkowej bazy podkręcić zmielonymi migdałami i aromatycznym cynamonem. Sekret tej receptury tkwi także w dodatkach: puszystym kremie na bazie mascarpone i domowym karmelu. Ten drugi jest wzbogacony łyżeczką mielonej kawy, która doskonale przełamuje rozpustną słodycz. Babeczki z sowitym kremowo-karmelowym wykończeniem smakujcie niespiesznie – koniecznie w towarzystwie małej czarnej.

Sprawdź przepis na cynamonowe babeczki z kremem śmietankowym i kawowym karmelem >>

Migdałowe blondie z amaretto

To rozkosznie słodkie ciasto rozpływa się w ustach. Blondie jest mniej znanym, choć przez niektórych uważanym za znamienitszego, bratem kultowego brownie. W jasnej wersji deseru biała czekolada spotyka się z całym bogactwem migdałów. Pachnące nasiona migdałowca występują tu w wersji zmielonej, w postaci chrupiących płatków zapiekanych na górze ciasta i jako część bursztynowego likieru amaretto – aromatycznej kropki nad i. Jeszcze ciepłe blondie pokrójcie na małe prostokąty i sprawdźcie, jak ochoczo będą się migdalić ze świeżo zaparzoną czarną – dla kontrastu – kawą.

Sprawdź jak przygotować migdałowe blondie z amaretto >>

Tarta czekoladowa z płatkami soli 

Oto sposób na prawdziwe dopaming cooking. W końcu czekolada poprawia pracę mózgu i podnosi poziom dobrego humoru! Wyczarujcie ze szlachetnie gorzkich czekoladowych tabliczek i słodkiej, tłustej śmietanki krem, a następnie wysmarujcie nim obficie kruche ciasto z dodatkiem kakao. Spójną całość potraktujcie szczyptą płatków soli, które będą mile kontrastować ze słodyczą. Tak rozbrajająco czekoladowy deser aż się prosi o wytrawne towarzystwo w tej samej palecie barw – i tak, mamy tu na myśli porcję rozgrzewającej kawy.

Przygotuj tartę czekoladową z płatkami soli >>

Tarty migdałowe z gruszkami

Złocisty miód, soczyste gruszki i chrupiące migdały – oto wyjątkowe trio, które osłodzi codzienne przerwy w pracy albo weekendowy relaks z filiżanką kawy. Trzy kuszące, a przy tym zdrowe składniki stanowią bazę niewielkich tart, które sprawdzą się jako idealna porcja deserowa. Klasyczne kruche ciasto jest wypełnione migdałowym nadzieniem, a całość wieńczą gruszki. Dekoracyjnie ułożone sezonowe owoce sprawiają, że ten rarytas można jeść oczami!

Sprawdź przepis na tarty migdałowe z gruszkami >>

Millefeuille z kremem czekoladowym i laskowym brittle

Zanim przystąpicie do wypróbowania tego przepisu, spieszymy wyjaśniać, że millefeuille (wymawiane „milfej”) to francuskie ciastko z kremem – odpowiednik dobrze nam znanej napoleonki. Z kolei chrupko brzmiące brittle to twardy orzechowy karmel. Czy wasze ślinianki już pracują ze zdwojoną mocą? Ten deser to delikates – kryje prawdziwą obfitość składników: cienkie francuskie ciasto, krem czekoladowo-orzechowy i słodkie prażone orzechy laskowe. A błogi plan jest taki: łyk kawy i kęs millefeuille – w dowolnej kolejności.

Zobacz jak przygotować millefeuille z kremem czekoladowym i laskowym brittle >>

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk