Kukbuk
Kukbuk
Świąteczny stół zastawiony daniami z łososia (fot. dinner.show Studio)

Świąteczne sposoby na łososia

W święta nie może zabraknąć ryby. Tym razem jednak zamiast śledzi stawiamy na łososia – i wbrew pozorom wcale nie oznacza to zerwania z tradycją. Do jakich dań łosoś nadaje się najlepiej?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinner.show Studio


Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Owszem, według tradycji na świątecznym stole powinna znaleźć się ryba – symbol nowego życia i chrześcijaństwa – nie oznacza to jednak, że musimy jeść wyłącznie jeden gatunek. Wybór konkretnej ryby najlepiej dostosować do własnych gustów i upodobań. A skoro współcześnie w sklepach możemy przebierać w przebogatej ofercie, dobrze jest wprowadzić na świąteczny stół nieco kulinarnego zamętu i przyrządzić zupełnie nowe dania.

W tym roku proponujemy postawić na łososia – ta smaczna i bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe ryba jest niezwykła łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Możemy ją przyrządzić w zgodzie ze staropolską tradycją, z klasycznymi bożonarodzeniowymi składnikami lub w zupełnie nowoczesnej odsłonie. Popróbowaliśmy niemal wszystkiego – pieczenia, smażenia i wędzenia – i oto przedstawiamy pięć sprawdzonych i niebanalnych przepisów na łososia, które sprawdzą się doskonale zarówno na Wigilię, jak i Boże Narodzenie. Zobaczcie, z czym łosoś najlepiej smakuje i jak perfekcyjnie go przygotować.

Tatar z łososia. (fot. dinner.show studio)

Tatar z łososia >>

Tatara można przyrządzić nie tylko z mięsa wołowego czy buraka. Równie dobrze można go zrobić z łososia. Jego delikatne mięso idealnie komponuje się z przyjemnie chrupiącymi dodatkami, takimi jak korniszony, szalotka czy jabłko. Jak wybrać łososia na tatara i czym się kierować przy zakupie ryby? Przede wszystkim postawcie na połączenie jego dwóch rodzajów – łososia świeżego i wędzonego. Dzięki temu zarówno smak, jak i struktura dania będą ciekawsze i zdecydowanie apetyczniejsze. Tak przygotowany łosoś z dodatkiem koperku i rozlewającego się po rybie żółtka ma szansę stać się jedną z waszych ulubionych świątecznych przystawek.

Jak zrobić łososia? Łosoś w maku. PRZEPIS (fot. dinner.show studio)

Łosoś smażony w maku >>

To doskonały przepis na łososia na Wigilię. Jeśli do tej pory nie pomyśleliście, żeby połączyć tę rybę z makiem, to czas na przepyszny eksperyment. Delikatne i słodkie mięso łososia świetnie współgra z orzechową nutą maku. Do tego przygotowanie dania zajmie wam niecałe pół godziny. Wystarczy, że uprażycie mak, a później zamarynujecie w nim łososia. Gdy już usmażycie rybę na maśle, koniecznie podajcie ją z sałatką z rzodkwi polaną sosem z koperkiem i natką pietruszki. Prosta, a jednocześnie spektakularna propozycja na święta.

Uszka z łsosiem. Pierogi z farszem z łososia. Jak zrobić łososia? PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Pierożki z wędzonym łososiem >>

Wiadomo, że najlepiej sięgać po te przepisy, które nie tylko są proste, ale też zrobią wrażenie na zaproszonych gościach. Dlatego wszystkim tym, którzy niekoniecznie przepadają za kapustą i grzybami w pierogach, polecamy pierożki z wędzonym łososiem. Przygotowanie farszu zajmuje dosłownie kilka minut, a zrobione na parze pierogowe ciasto będzie przyjemną odmianą. Upieczone i gotowe pierożki wyłóżcie na talerz, a na koniec koniecznie polejcie palonym masłem i posypcie wędzoną solą. Gwarantujemy, że ten kulinarny eksperyment będziecie wspominać jeszcze długo po Wigilii.  

Łosoś po grecku. Jak zrobić łososia? PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Łosoś po grecku >>

Choć od dawna wiemy, że Grecy z tą potrawą mają niewiele wspólnego, ryba w tym wydaniu wciąż cieszy się w okresie świątecznym niesłabnącą popularnością. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie dobranie głównego składnika – równie dobrze sprawdzi się dorsz, jak łosoś. A w wersji bezmięsnej można przyrządzić tę potrawę z… selera. W tym roku postawcie na drugą z opcji i wybierzcie łososia, który nada potrawie jeszcze więcej smaku. Do tego przepis jest szybki i prosty, dzięki czemu zdążą go wykonać nawet najbardziej zabiegani i zapracowani. Jeśli jednak chcecie wydobyć z potrawy jak najwięcej aromatu, najlepiej przyrządzić ją dzień wcześniej.

Łosoś w szarym sosie. Jak zrobić łososia? PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Łosoś w szarym sosie >>

To pomysł na łososia w niebanalnym, a jednocześnie w dość tradycyjnym wydaniu. Przez wieki właśnie w ten sposób przyrządzano go najczęściej, a tuż przed Bożym Narodzeniem, jeszcze w okresie międzywojnia, przepis na łososia w szarym sosie można było znaleźć w niemal każdej gazecie. Dziś odgrzebujemy nieco zapomniany przepis i dodajemy mu szczyptę nowoczesności – wyjątkowy smak ryba zawdzięcza migdałom, rodzynkom i… przyprawie do piernika. Kawałki łososia gotujcie przez kilka minut, a potem uduście z delikatnym słodkim sosem. Proste i przyjemne!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk