Kukbuk
Kukbuk
Przepis na letnią sałatkę warzywną z arbuzem – proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako lekki obiad (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuzem – 5 smakowitych pomysłów

Letnia sałatka? Z arbuzem! Ten wdzięczny owoc idealnie nadaje się do sałatek, bo jest soczysty i pełen smaku. Do tego ma ciekawą, lekko chrupką teksturę. Jak zrobić smaczne sałatki z arbuzem w roli głównej? Mamy dla was pięć sprawdzonych przepisów!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Arbuz jest chyba najbardziej niedocenianym letnim owocem. Kiedy wszyscy zachwycamy się truskawkami, jagodami czy brzoskwiniami, on zawsze leży nieco z boku. Może szkopuł tkwi w jego rozmiarze i tym, że trzeba się trochę natrudzić, by pozbyć się twardej skórki? A może przeszkadzają nam twarde pestki, nie tak łatwe do usunięcia?

Wszystko to jednak blednie przy walorach arbuza. Kawałek różowego miąższu przyjemnie orzeźwia, zwłaszcza jeśli jest schłodzony. Dlatego właśnie tak chętnie używamy go do sałatek. To idealny pomysł na letni obiad, kiedy nie chce nam się pocić nad kipiącymi garnkami. Sałatka z arbuzem będzie też świetnym dodatkiem do dań z grilla czy ogniska.

Sałatka z arbuza i fety z orzechami (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuza i fety

Lubimy kontrastowe połączenia smaków, a to jest już chyba znane wszystkim. Feta i arbuz łączą się w intrygującą, doskonale dopełniającą się parę. Ser jest kremowy i słony, a arbuz słodki i chrupiący – razem smakują po prostu doskonale. Sałatkę uzupełniamy sezonowymi owocami, na przykład malinami lub jagodami, i orzechami. Kropką nad i są listki kolendry, ale jeśli nie jesteście jej fanami, postawcie na rukolę.

Sprawdź przepis na sałatkę z arbuza i fety >>

Przepis na letnią sałatkę warzywną z arbuzem – proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako lekki obiad (fot. Maciej Niemojewski)

Letnia sałatka warzywna z arbuzem

Sałatki, w których owoce parujemy z warzywami, smakują nam najbardziej. W tym przypadku stawiamy na podobieństwo kolorystyczne i do arbuza dorzucamy solidną garść pomidorów. Aby było ciekawiej, używamy ich różnych rodzajów: koktajlowych, żółtych, malinowych. Do tego świeże zioła, trochę fety i prażone orzechy laskowe. Lekko i pysznie!

Sprawdź przepis na letnią sałatkę warzywną z arbuzem >>

Sałatki z arbuzem – idealne na lato!

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli

W sezonowych sałatkach najlepiej łączyć ze sobą warzywa i owoce, które w danym momencie są najsmaczniejsze. Doskonale do siebie pasują! Tak jak arbuz i bób – nie dość, że dobrze razem smakują, to jeszcze pięknie wyglądają. Do tej sałatki dorzucamy grzanki, by każdy kęs oznaczał chrupnięcie, a także kulki mozzarelli, by danie nabrało nieco włoskiego klimatu.

Sprawdź przepis na sałatkę z arbuza, bobu i mozzarelli >>

Przepis na sałatkę z arbuzem, malinami i krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z arbuza, malin i krewetek

Sałatka z arbuzem może być dodatkiem do dania głównego, ale też pełnoprawną potrawą. Wystarczy, że dodamy do niej więcej białka. Krewetki podsmażone na maśle z czosnkiem świetnie się do tego nadadzą. A ponieważ oprócz arbuza są tu parmezan, grzanki i maliny, sałatka robi się naprawdę pożywna. Koniecznie zróbcie do niej dressing z malin, miodu, octu balsamicznego i oliwy – jest wspaniały!

Sprawdź przepis na sałatkę z arbuza, malin i krewetek >>

Nawadniająca sałatka z ogórka i arbuza

Najprościej często oznacza najlepiej. W lecie stawiamy na nawodnienie i jemy produkty, które zawierają dużo wody. Arbuza łączymy z ogórkiem, ponieważ pochodzą z jednej roślinnej rodziny, mają podobny smak i bardzo dobrze gaszą pragnienie. A przy tym orzeźwiają! Sałatkę wykańczamy delikatnym winegretem na bazie oliwy, miodu i kilku kropel sosu tabasco (niech będzie pikantnie!).

Sprawdź przepis na nawadniającą sałatkę z ogórka i arbuza >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk