Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z pora – przepis

Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!

Tekst: Maciej Kostrzewa

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Jak przygotować pora do sałatki?

Sałatka z pora to znakomity dodatek do wielu rozmaitych dań. Wyrazisty smak tego warzywa sprawia, że nawet podane jako uzupełnienie większego posiłku, zachowuje swój niepowtarzalny charakter. Sałatka porowa z jajkiem czy majonezem, a także w wersji fit będzie smakować doskonale szczególnie do mięs i dań z grilla. Pora, podobnie jak inne warzywa, przed gotowaniem trzeba jednak odpowiednio przygotować. Zanim więc przyrządzicie najlepszą sałatkę porową, sprawdźcie, jak to zrobić!

1.

Zdejmujemy z pora wierzchnie liście, kroimy go wzdłuż na pół i odcinamy korzeń.

2.

Każdą połówkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

3.

Umytego pora kroimy na cienkie półtalarki. Przed użyciem można je zblanszować. Wystarczy zanurzyć w gotującej się wodzie na pół minuty, a następnie opłukać zimną wodą. Zblanszowany por będzie mieć delikatniejszy smak i będzie łatwiejszy do strawienia.

Cienko pokrojone liście pora same w sobie mają wyjątkowy smak, który pasuje do wielu dań

Jak zrobić sałatkę z pora?

Sałatka porowa należy do najprostszych w przygotowaniu. Cienko pokrojone liście pora same w sobie mają wyjątkowy smak, który pasuje do wielu dań. Jej wykonanie nie jest więc szczególnie trudne, niezależnie od tego, na jaki wariant się zdecydujecie. Półtalarki pora wystarczy wymieszać z ulubionymi dodatkami, a jest z czego wybierać, bo por doskonale komponuje się między innymi z jajkami, majonezem, innymi warzywami, kaszami, a nawet niektórymi mięsami, w szczególności rybami. Niżej znajdziecie podpowiedzi, jak przygotować sałatkę z pora w różnych wariantach smakowych!

Por znakomicie komponuje się między innymi z jabłkiem, marchewką czy orzechami, a nawet w różnych wersjach nawiązujących do sałatki greckiej, z pomidorami i ogórkiem

Sałatka z pora – składniki

Sałatkę z porów można przygotować na wiele różnych sposobów. Charakterystyczny w smaku por bowiem doskonale odnajduje się w towarzystwie różnorodnych składników. Najpopularniejszą w Polsce sałatką porową jest ta z jajkiem i majonezem. To szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z pora, która nie bez przyczyny cieszy się tak dużym uznaniem. Sałatkę porową można jednak przygotować bez jajek i majonezu, za to z wieloma innymi dodatkami. Por znakomicie komponuje się między innymi z jabłkiem, marchewką czy orzechami, a nawet w różnych wersjach nawiązujących do sałatki greckiej, z pomidorami i ogórkiem. W naszych propozycjach znajdziecie przepisy na sałatkę z pora z tuńczykiem i kaparami, z ziemniakami i marynowanymi grzybami, a także na bazie kuskusu.

Przepisy:

Sałatka z pora z tuńczykiem. Por sałatki przepisy. Szybka fit sałatka z porów z tuńczykiem i majonezem na imprezę do grilla lub do obiadu (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora z majonezem

Sałatkę porową z majonezem zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jajka. To bardzo prosty przepis, ale czasem możemy mieć ochotę na coś bardziej wyszukanego. Właśnie dlatego następnym razem sałatkę z porów proponujemy zrobić z tuńczykiem, kaparami i orzechami piniowymi. Najlepiej będzie się prezentować podana na liściach rozdrobnionej sałaty rzymskiej. To idealny pomysł na pyszną sałatkę porową do obiadu lub na imprezę!

Sprawdź, jak przygotować sałatkę z pora z majonezem >>

Sałatka z pora. Sałatka z porem. Salatka z porem. Sałatka porowa z jajkiem (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora, jajek i kukurydzy

Por i jajko to duet znany chyba każdemu. Zazwyczaj pora kroimy w cienkie półtalarki i łączymy go z jajkiem i majonezem, ale w tym przepisie przygotowujemy go trochę inaczej! Upieczone połówki pora kładziemy na talerzu, a następnie układamy na nich pokrojone jajka na twardo, ziarenka kukurydzy i kapary. Posypujemy chrupiącym panko i polewamy sosem musztardowym. Tak przygotowana sałatka z porów bez wątpienia zaskoczy waszych gości i sprawi, że obiad będzie znacznie ciekawszy!

Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę z pora, jajek i kukurydzy >>

Najlepsza sałatka porowa. Sałatka porowa z ziemniakami. Sałatka porowa przepis (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora do grilla

Istnieją dodatki, bez których trudno sobie wyobrazić udanego grilla. Domowy coleslaw czy chrupiące frytki znakomicie komponują się z karkówką lub warzywnymi szaszłykami. Ale jeśli chcecie nieco urozmaicić grillowe menu, koniecznie zróbcie sałatkę z ziemniaków, pora i marynowanych grzybów! To dobra sałatka porowa do grilla, którą naprawdę łatwo przygotować. Innym doskonałym dodatkiem do grilla będzie surówka z pora!

Najlepszy przepis na sałatkę z pora do grilla >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk