Kukbuk
Kukbuk

Przepisy na lody domowe – 15 zimnych deserów

Przepisy na lody domowe często wydają się skomplikowane, ale wcale nie muszą takie być. W naszym zestawieniu znajdziecie podpowiedzi, jak zrobić pyszne lody bez użycia specjalnej maszynki. Wkładamy kolorowe, mleczne i owocowe gałki do waflowych rożków – i liżemy! Jak zrobić lody? Podsuwamy wam 15 wspaniałych przepisów na chłodzące desery.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Ania Włodarczyk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Uff, jak gorąco! Wiosną i latem marzymy o słodkiej ochłodzie. A taką właśnie przynoszą nam lody. To słodkie ukojenie, a przy okazji pyszny deser. Lubimy klasykę, więc w naszym zestawieniu znajdziecie lody waniliowe, karmelowe i malinowe. Ale jak zwykle zaskoczymy was także nietypowymi połączeniami. Zaserwujcie gościom lody cytrynowe z mascarpone, miechunką i olejem miętowym, różano-kokosowe z pistacjami albo ogórkowo-ananasowe z kokosową śmietanką. Eksperymentujemy też z formą – w końcu lody to nie tylko gałki! Dla dzieci idealne będą popsicle, czyli lody na patyku, a dorośli z pewnością docenią subtelny urok i elegancję semifreddo. Przepisy na lody domowe zachwycają różnorodnością!

Nie zapominamy o tych, którzy ograniczają cukier lub nie mogą albo nie chcą jeść lodów mlecznych. Czy wpadlibyście na pomysł, że doskonałe lody można zrobić z mrożonych bananów?

Przepisy na lody domowe wymagają trochę pracy, ale przede wszystkim cierpliwości. Nie możemy się przecież doczekać, kiedy poliżemy słodkie lodowe kulki, tymczasem ich mrożenie trwa co najmniej kilka godzin. Polecamy jednak zostawić lody w zamrażarce na całą noc – będziemy mieć całkowitą pewność, że uzyskają odpowiednią konsystencję.

Jak zrobić lody? To prostsze, niż się wydaje!

Lody waniliowe

Klasyk klasyków. Lody waniliowe to smak dzieciństwa, przypominają nam wakacje u babci. Jedliśmy je wtedy w cienkich wafelkach, niewiele robiąc sobie z tego, że powoli się topią i spływają nam po palcach. Pamiętajcie, by użyć do nich prawdziwej wanilii – najlepiej w postaci ziarenek wyłuskanych z laski. Odwdzięczą się smakiem!

Sprawdź przepis na lody waniliowe >>

Lody waniliowe z solonym karmelem i prażoną kukurydzą

Lody waniliowe są świetną bazą smakowych eksperymentów. Można dodać do nich owoce albo po prostu ulubione cukierki. Jeśli jednak chcecie pójść o krok dalej, podajcie je z karmelem – oczywiście ze słoną nutą! – i uprażoną kukurydzą. Takiego deseru nie powstydziłaby się żadna dobra lodziarnia.

Sprawdź przepis na lody waniliowe z solonym karmelem i prażoną kukurydzą >>

Lody malinowe – bez cukru i bez mleka

Lody zazwyczaj kojarzą się dość jednoznacznie – z mlekiem i cukrem. A co, jeśli powiemy wam, że mamy przepis na lody bez tych składników? Tak, bazą tych malinowych kulek są zamrożone owoce: banan i maliny. Polecamy też dodać do nich odrobinę mięty lub bazylii, będzie jeszcze ciekawiej.

Sprawdź przepis na lody malinowe – bez cukru i bez mleka >>

Lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami

Macie w swojej kuchni dojrzałe banany, które za chwilę się zepsują? Wrzućcie je do zamrażarki! Nie tylko wytrzymają nieco dłużej, ale także będą świetną podstawą do zrobienia lodów. Doskonale wiemy, że połączenie banana i masła orzechowego zawsze się sprawdza, więc śmiało korzystamy z tej kombinacji również w lodach. Wy też spróbujcie!

Sprawdź przepis na lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami >>

Domowe lody jogurtowe z malinami  (fot. Maciek Niemojewski)

Lody jogurtowe z malinami

Lubimy lody na bazie jogurtu, bo są zdecydowanie mniej słodkie niż te mleczne. Jogurt nie tylko nadaje im lekką kwaskowatośći, ale także sprawia, że są bardziej kremowe. W tym przypadku umieściliśmy je w podłużnej foremce, dzięki czemu możemy pokroić lody jak ciasto. Prosty zabieg, a dodaje deserowi trochę punktów do wyglądu.

Sprawdź przepis na lody jogurtowe z malinami >>

Przepisy na lody domowe - smaczne i proste!

Lody karmelowe z rozmarynem i brzoskwiniami

Lody karmelowe może brzmią nudno, ale nie muszą wcale takie być. Nie bójcie się dodawać do lodów ulubionych ziół, nawet jeśli do tej pory używaliście ich przede wszystkim w daniach wytrawnych. Do smaku karmelowego świetnie pasuje na przykład rozmaryn. A jeśli dorzucicie jeszcze brzoskwinie, to już w ogóle będzie rozpusta!

Sprawdź przepis na lody karmelowe z rozmarynem i brzoskwiniami >>

Szybkie, domowe lody jagodowo-cytrynowe – przepis (fot. Sylwia Kaleta)

Lody jagodowo-cytrynowe

Czy lody zawsze muszą mieć formę gałek? Otóż nie! Wystarczy zaopatrzyć się w foremki do lodów na patyku. Domowe lody możecie robić niemal ze wszystkiego – zawsze będą zdrowsze niż kupne, a jeszcze można samemu regulować poziom słodkości. Te jagodowo-cytrynowe robimy z dodatkiem jogurtu greckiego i mascarpone, by były bardziej kremowe.

Sprawdź przepis na lody jagodowo-cytrynowe >>

Lody cytrynowe z mascarpone, miechunką i olejem miętowym

Raczej rzadko wybieramy w lodziarniach lody cytrynowe. Jest w końcu tyle innych intrygujących smaków! Od kiedy jednak robimy je sami w domu, jesteśmy ich wielkimi fanami. Może dlatego, że kremowości dodaje im mascarpone, a o balans smaku dbają miechunka i olej miętowy.

Sprawdź przepis na lody cytrynowe z mascarpone, miechunką i olejem miętowym >>

Lody różano-kokosowe z pistacjami

Pistacje są dziś wszędzie, ale zamiast przygotować po prostu lody pistacjowe, tym razem używamy zielonych orzeszków jako posypki. A co w wafelku? Wspaniały mariaż kokosa z różą. Jest orientalnie, modnie i ciekawie.

Sprawdź przepis na lody różano-kokosowe z pistacjami >>

Jogurtowo-owocowe popsicle

Nic nie poradzimy na to, że kochamy lody na patyku. Może dlatego, że tak łatwo się je robi? Przy niewielkim nakładzie pracy można osiągnąć imponujące efekty, a do tego lody będą świetnie wyglądać. Ten przepis przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom, ale dorośli też będą szczęśliwi, obiecujemy.

Sprawdź przepis na jogurtowo-owocowe popsicle >>

Te przepisy na lody domowe będziesz chciał przetestować!

Bezmaszynkowe lody chałwowe

Lody i chałwa? To musiało się udać? W dodatku to jeden z tych przepisów, do których nie potrzebujecie maszynki. Do lodowej masy wrzućcie kawałeczki chałwy – możecie użyć zwykłej waniliowej, ale dobrze sprawdzi się też kakaowa czy taka z dodatkiem orzechów. Im ciekawsza chałwa, tym ciekawsze lody!

Sprawdź przepis na bezmaszynkowe lody chałwowe >>

Wiśniowe semifreddo z bezami

Semifreddo to trochę lody, a trochę zimny mus. Nam podoba się to, jak elegancko ten deser wygląda na stole. Dzięki puszystej, aksamitnej konsystencji przekona do siebie nawet tych, którzy za lodami nie przepadają. Możemy dodać do niego ulubione owoce, kawałki czekolady, bakalie. Ograniczeń nie ma!

Sprawdź przepis na wiśniowe semifreddo z bezami >>

Lody ogórkowo-ananasowe z kokosową śmietanką

Połączenie ogórka z ananasem wcale nie jest niedorzecznym pomysłem. Oba smaki są przyjemnie orzeźwiające, a dodanie do lodów kokosowej śmietanki gwarantuje, że będą również lekko orientalne. To smak dla tych, którzy lubią eksperymentować.

Sprawdź przepis na lody ogórkowo-ananasowe z kokosową śmietanką >>

Przepis na lody. Jak zrobić lody. Lody z mleczka kokosowego. Wegańskie lody klonowe z mleczka kokosowego (fot. Rafał Meszka)

Lody klonowe z mleczka kokosowego

Mleczko kokosowe może z powodzeniem zastąpić w lodach zwykłe mleko. Poszliśmy jednak o krok dalej i zrobiliśmy lody, które można zaserwować jako przystawkę lub przekąskę między kolejnymi daniami. Dodajemy do nich bowiem chips z kaszy gryczanej i… ogórki kiszone. Chlust oleju rzepakowego i niebanalne danie gotowe!

Sprawdź przepis na lody klonowe z mleczka kokosowego >>

Zielone lody na talerzu (fot. Marta Brylińska)

Zdrowe zielone lody

Czy lody mogą być zdrowe? Tak! Do tych przemyciliśmy jarmuż i natkę pietruszki, ale by smakowały odpowiednio słodko, dodaliśmy ananas i pomarańczę. Odrobina mięty i orzeźwiający deser gotowy. Smakuje jak owocowy koktajl. To zresztą dobry patent na lody – zamrozić swoje ulubione smoothie!

Sprawdź przepis na zdrowe zielone lody >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk