Uff, jak gorąco! Wiosną i latem marzymy o słodkiej ochłodzie. A taką właśnie przynoszą nam lody. To słodkie ukojenie, a przy okazji pyszny deser. Lubimy klasykę, więc w naszym zestawieniu znajdziecie lody waniliowe, karmelowe i malinowe. Ale jak zwykle zaskoczymy was także nietypowymi połączeniami. Zaserwujcie gościom lody cytrynowe z mascarpone, miechunką i olejem miętowym, różano-kokosowe z pistacjami albo ogórkowo-ananasowe z kokosową śmietanką. Eksperymentujemy też z formą – w końcu lody to nie tylko gałki! Dla dzieci idealne będą popsicle, czyli lody na patyku, a dorośli z pewnością docenią subtelny urok i elegancję semifreddo. Przepisy na lody domowe zachwycają różnorodnością!
Nie zapominamy o tych, którzy ograniczają cukier lub nie mogą albo nie chcą jeść lodów mlecznych. Czy wpadlibyście na pomysł, że doskonałe lody można zrobić z mrożonych bananów?
Przepisy na lody domowe wymagają trochę pracy, ale przede wszystkim cierpliwości. Nie możemy się przecież doczekać, kiedy poliżemy słodkie lodowe kulki, tymczasem ich mrożenie trwa co najmniej kilka godzin. Polecamy jednak zostawić lody w zamrażarce na całą noc – będziemy mieć całkowitą pewność, że uzyskają odpowiednią konsystencję.