Kukbuk
Kukbuk

Popsicle - owocowe lody na patyku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 6 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jogurt naturalny, najlepiej grecki
300 ml
jasny miód
4-6 łyżek
czerwone owoce: truskawki, maliny, wiśnie
100 g

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk

Krok 1

Jogurt miksujemy z dwiema łyżkami miodu. Owoce mieszamy z pozostałą częścią miodu i miksujemy. Próbujemy owoców, w razie potrzeby dodajemy więcej miodu.

Krok 2

Masę jogurtową dzielimy na dwie części. Jedną z nich mieszamy z połową owoców. W ten sposób uzyskujemy trzy warstwy do lodów: jogurtową, owocowo-jogurtową i owocową. Wylewamy pierwszą warstwę do pojemniczka na popsicle i mrozimy przez około pół godziny. Następnie wylewamy kolejną warstwę, mrozimy, wylewamy następną itd. – liczba warstw zależy od upodobań. Po wylaniu ostatniej warstwy wtykamy do lodów patyczki i mrozimy całość przez noc (a co najmniej przez 4 godziny).

Popsicle można również zrobić w szklaneczkach, a patyczki zastąpić łyżeczkami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk