Kukbuk
Kukbuk

Lody różano-kokosowe z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
płatki róży
2 szklanki
cukier
150 g
sok z cytryny
1/3 szklanki
mleczko kokosowe
1 puszka
żółtko jajka
4 sztuki
niesolone pistacje
100 g

Przepis i zdjęcie: Antonina Kolo

Krok 1

Płatki róży ucieramy na mus w blenderze z cukrem i sokiem z cytryny. W rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe. W kąpieli wodnej przez kilka minut ucieramy mus różany z żółtkami, po czym powoli dodajemy go do gotującego się mleczka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotujemy, aż masa zgęstnieje (około 5 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Krok 2

Ostudzoną masę przelewamy do prostokątnej formy i wstawiamy do zamrażalnika na cały dzień. Mniej więcej co 30-40 minut mieszamy masę widelcem. Lody wyjmujemy z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem. Serwujemy posypane posiekanymi pistacjami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk