Kukbuk
Kukbuk

Lody waniliowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 3-4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
laska wanilii
4-5 sztuk
zimne mleko 3,2%
1 litr
żółtko
80 g (4-6 sztuk)
cukier
230 g
mleko skondensowane
100 g
zimna śmietanka 36%
120 g

Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow studio 

Krok 1

Przecinamy wzdłuż wanilię i wydłubujemy nasiona. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy na małym gazie i dorzucamy wanilię (nasiona i wydrążone laski), cały czas delikatnie mieszając przez około 20 minut.

Krok 2

Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek (przydadzą się tylko te ostatnie). Do żółtek dodajemy 4-5 łyżeczek cukru i ucieramy. Kiedy mleko osiągnie temperaturę 20 stopni, dodajemy do niego żółtka utarte z cukrem i mleko skondensowane.

Krok 3

Przy 40 stopniach wsypujemy pozostały cukier (łatwiej się wtedy rozpuszcza) i mieszamy. Przy 45 stopniach dodajemy śmietankę. Uwaga, nie podgrzewamy bardziej niż do 65 stopni, bo wyjdzie omlet. Zdejmujemy z gazu.

Krok 4

Szybko schładzamy (może być miska z zimną wodą lub z wodą i kostkami lodu). Zostawiamy w lodówce na jakieś 3-4 godziny, mieszając co 30 minut. Wyjmujemy laski wanilii. Zamrażamy (w schłodzonym wcześniej w zamrażalniku metalowym naczyniu) lub w maszynie do lodów do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Jeśli mrozimy w zamrażarce, powinniśmy mieszać lody co 15 minut (na początku częściej), choć w zasadzie im częściej, tym lepiej.

Lody waniliowe - przepis

Przepis na lody waniliowe nie jest tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Warto zrobić je w domu, choć musimy uzbroić się w cierpliwość - lody muszą być przez kilka godzin chłodzone, żeby uzyskały odpowiednią konsystencję. Jak zrobić lody waniliowe, by były jeszcze lepsze? Na samym początku dla smaku i koloru do mleka możemy dorzucić 3-4 ziarna kawy. Wtedy przy wyjmowaniu lasek wanilii wyławiamy również ziarenka.

Najlepsza temperatura serwowania lodów to około –14 stopni, nie mogą być zbyt twarde i zamarznięte. Warto także zainwestować w dobry termometr i maszynę do lodów, która szybko mrozi i będzie za nas mieszać. Lody w zamrażalniku przechowujemy nie dłużej niż trzy dni. Jeśli nasz zamrażalnik wyposażony jest w termometr, przed podaniem lodów możemy zredukować temperaturę do –12 stopni. Po rozmrożeniu zjadamy, nie zamrażamy ponownie! Żeby nie katować się kopiastymi porcjami, możemy przełożyć lody do kilku mniejszych pojemników przed zamrożeniem. 

Przepis na lody waniliowe - baza dla innych smaków

Stracciatella? Czemu nie. Ten smak jest do zrobienia z użyciem tej samej bazy lodowej. Nie dodajemy tylko wanilii ani kawy, możemy za to do podanej receptury dodać więcej śmietanki (150 g). Wystarczy tylko, jak skroimy wiórki z czekolady i dodamy je pod sam koniec mrożenia, kiedy lody jeszcze ostatecznie nie stwardniały. Marzą wam się lody cytrynowe? Wystarczy zamiast wanilii dodać startą skórkę z cytryny. Jak widzicie, proste lody waniliowe mogą być bazą do rozmaitych smakowych eksperymentów!

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk