Gryczana, jaglana, jęczmienna – w kuchni polskiej kasza jest znana od setek lat. Ostatnio nieco zapomniana, teraz wraca do łask. To jaką wybierzecie, zależy wyłącznie od waszych upodobań. Każda z nich z powodzeniem zastąpi makaron, ryż czy ziemniaki, czyniąc danie zdrowszym i bardziej odżywczym. Jeśli w waszej kuchni pojawiała się sporadycznie, sprawdźcie pięć przepisów na kaszę, które sprawią, że ją pokochacie!
Niedrogo i po polsku: 10 najlepszych pomysłów na kaszę
Nie ma nic bardziej tradycyjnego dla naszej kuchni niż kasza. Okazuje się, że jest świetną bazą nie tylko do polskich dodatków.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski
Kasza jaglana z gruszką i kozim serem >>
Śniadaniowa jaglanka po libańsku – gotowana z marynowaną cytryną i podana z karmelizowanymi owocami. Idealny sposób na zdrowy początek dnia.
Kasza gryczana z grzybami i jarmużem >>
Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem – smażonym i w postaci chrupiących chipsów. To fantastyczny pomysł na jesienny obiad, szczególnie, gdy przygotuje się go po całodziennym grzybobraniu!
Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami >>
Biała kasza jęczmienna w niczym nie ustępuje kaszy jaglanej czy komosie! Z dodatkiem podgrzybków i rozmarynu idealnie sprawdzi się jako sycący, zimowy obiad.
Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem >>
Cielęcina, tymianek, śmietana i białe wino to eleganckie połączenie smaków. Kaszę z tymi dodatkami możecie śmiało przygotować na romantyczną kolację we dwoje!
Kasza gryczana z dynią i pomarańczą >>
Aromatyczna kasza z pomarańczą, orzechami i dynią, która rozgrzewa ciało i duszę to szybki i prosty przepis na obiad. Szczególnie warto przygotować ją późną jesienią, gdy dynie są dorodne, a cytrusy soczyste!
Czekoladowa gryczanka z czereśniami i truskawkami >>
Kasza jako słodkie śniadanie? Naturalnie! Gryczanka jest ciekawą alternatywą dla klasycznej owsianki. Dodajcie do niej deserową czekoladę i sezonowe owoce, a długo nie przygotujecie innego śniadania.
Kaszotto jaglane z jarmużem >>
W tym wegańskim przepisie na kaszę jaglaną łączą się rozmaite smaki jesieni – za smak umami odpowiadają boczniaki lub inne, preferowane przez was grzyby, a porcję witamin dostarcza młody jarmuż. Całe danie już z daleka pachnie aromatycznym, warzywnym bulionem.
Bazyliowy pęczak z pomidorem i nektarynką >>
Wegańskie śniadanie z kaszą w roli głównej? Czemu nie! Połączenie pomidorów, brzoskwini i bazylii jest charakterystyczne dla regionalnej kuchni włoskiej, choćby na bruschetcie. Zamiast chleba wystarczy użyć pęczaku i gotowe – proste, sycące śniadanie podano do stołu!
Pęczotto z marchewką i buraczkami >>
Zdrowe, pełne witamin i polskich smaków danie z pęczaku, to idealna propozycja na jesienny obiad. Kremowe pęczotto przygotowane na warzywnym bulionie świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, takimi jak buraczki czy marchewka.
Kaszotto gryczane z botwiną >>
Kaszotto z kaszy gryczanej z botwiną to prosty sposób na szybki i treściwy letni obiad. Delikatne, kremowe kaszotto będzie smakować doskonale w towarzystwie chrupiących orzechów włoskich, a wyrazistości całemu daniu nada ser kozi!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?