Kukbuk
Kukbuk
Jedzenie na poprawę nastroju – gofry z karmelem, orzechami i przyprawami (fot. Taylor Kiser / unsplash.com)

Jedzenie na poprawę humoru

Nie tylko czekolada przegania smutki. Co jeść, by poprawić sobie nastrój?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Taylor Kiser / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Są dni, kiedy nic nie wychodzi, komunikacja miejska się spóźnia, a praca jest wyjątkowo uciążliwa. Kiedy się smucimy lub jesteśmy zmęczeni, najchętniej sięgamy po comfort food – ukochane potrawy z dzieciństwa czy ulubione słodkości. A że przed nami najbardziej przygnębiająca pora roku, przedstawiamy propozycje sprawdzonych dań, które przywołają miłe wspomnienia, poprawią nastrój i sprawią, że nabierzecie energii.

Na słodko

Przepis na tort różowy (fot. Michał Janica)

Tort różowy >>

Wygląd tego różowego tortu ucieszy oko, a każdy kęs ciasta z puszystym kremem sprawi, że poczujecie się lepiej. Choć z reguły wymagające przygotowania na korzyść przepisu nie przemawiają, dla tego deseru warto zrobić wyjątek. Nieco dłuższy czas pieczenia potraktujcie jako zajęcie, które skutecznie odciągnie uwagę od zajmujących was na co dzień spraw.

 

wegańskie brownie z batatów, brownie, idealne brownie, brownie Jadłonomia, Jadłonomia, Marta Dymek, roślinne brownie, ciasto z warzywami, ciasto z batatami, czekoladowe ciasto z batatami, zdrowy deser

Wegańskie brownie z batatów >>

Kiedyś mało kto myślał, że można warzywa, na przykład fasolę, dodawać do słodkich deserów. Dzisiaj zrobione z niej brownie nikogo już nie szokuje. A gdyby tak dać szansę batatom? Wypróbujcie przepis Marty Dymek, autorki Jadłonomii, na zdrowe wegańskie ciasto czekoladowe. Do purée z batatów dodajcie suche składniki, wymieszajcie – i do piekarnika! Dzięki słodkiemu smakowi warzywa obędziecie się bez większej ilości cukru.

 

Cynamonowe bułeczki o korzennym aromacie (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki cynamonowe >>

Klasyczne ciasto drożdżowe przywodzi na myśl ciepło rodzinnego domu – i dosłownie rozgrzewa duszę. O zdolności cynamonowych bułeczek do poprawiania humoru nie od dziś wiedzą Skandynawowie, którzy chętnie zjadają je na śniadanie. Do ciasta dodajcie cukier trzcinowy, a nadzienie przygotujcie z dużą ilością cynamonu. W szczególnie rozpustnej wersji posypcie zawijańce perłowym cukrem lub oblejcie je gęstym lukrem.

 

Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie – sprawdzony przepis (fot. Rafał Soliński)

Orzechy lineckie >>

Cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe są zbyt dobre, by jeść je tylko na święta. Orzechy lineckie pachną skórką z cytryny i wanilią, a ich kruchość kontrastuje z miękkością bezy. Udekorowane chrupiącymi orzechami włoskimi lub laskowymi, przywołają wigilijne wspomnienia i wprowadzą w błogi nastrój.

Jak zrobić torcik bezowy z musem czekoladowym? – przepis

Torcik bezowy z musem czekoladowym >>

Ten tort bezowy z musem czekoladowym, to kwintesencja rozpusty. Doskonale sprawdzi się w chłodny, szary dzień. Choć sprawia wrażenie klasycznego, nie dajcie się zwieść. Bezową masę przełóżcie zmielonymi i uprażonymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Do tego mus czekoladowy i maliny. Gwarantujemy: dzień z takim deserem nie może być zły.  

Semolinowe ciasto nasączone limoncello z kandyzowanymi cytrynami i pistacjami, przepis Monika Walecka

Semolinowe ciasto nasączone limoncello z kandyzowanymi cytrynami >>

Odrobina słońca – i od razu chętniej wychodzimy z domu oraz częściej się uśmiechamy. Niestety, w pochmurne i deszczowe popołudnia to życzenie niemal niemożliwe do spełnienia. Na szczęście z pomocą przychodzi inspirowane włoskimi wakacjami ciasto cytrynowo-pistacjowe, którego przygotowanie zajmie niespełna godzinę. Kęs ciasta, łyk mocnej kawy – od razu poczujecie się rozluźnieni i szczęśliwi.

Na słono

Zapiekanka makaronowo-serowa - Przepis Vienia

Kluski kolanka w sosie serowym >>

Klasyczne kanadyjskie mac and cheese, czyli makaron zapieczony z mieszanką holenderskich żółtych serów. Danie obłędnie pachnie parmezanem, a do tego przyjemnie chrupie dzięki złocistej kukurydzianej panierce. Ta potrawa nie ma sobie równych w starciu ze złym dniem. Dla podkręcenia smaku dodajcie do zapiekanki tymianek i gałkę muszkatołową.

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso >>

Soczysty stek z pieczonego kalafiora w słodkiej glazurze, chrupiąca bułka i umamiczny majonez miso. Do takiego burgera z kalafiora możecie dodać także ogórki małosolne, sałatę i wszelkie ulubione składniki. Co więcej, sami się przekonacie, że kotlet wołowy wcale nie jest tu niezbędny.

Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe >>

Wypróbujcie przepis na sycące gnocchi dyniowe - sezonowe wydanie. Ziemniaki połączcie z purée z dyni i z karmelizowaną gruszką. Takie smaki nadadzą włoskim kluskom prawdziwie jesienny charakter. Do tego masło tymiankowe, orzechy włoskie, ser pleśniowy – przy takim zestawie zapomnicie o bożym świecie.

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z ziemniaków >>

Te krokiety z ziemniaków mają w sobie wszystko, co najlepsze – chrupkość i łagodne, apetyczne wnętrze. Oto przepis na niebanalne danie, które polepszy humor nawet w najgorsze dni. Do przygotowania krokietów możecie wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki.

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina >>

Nic tak nie podnosi na duchu jak włoska kuchnia. Do fettuccine alla papalina podsmażcie cebulę, dodajcie prosciutto i połączcie długie nitki makaronu z kremowym sosem. Ten pyszny i sycący obiad będzie gotowy w zaledwie 15 minut. W wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić szynkę na cukinię lub pieczarki.

Do picia

Puszysty eggnog z rumem, gałką muszkatołową i laską wanilii

Eggnog na ciepło >>

Komu kogel-mogel nie kojarzy się z dzieciństwem i z popołudniami spędzanymi w domowym zaciszu? Tym razem polecamy wam wersję dla dorosłych – eggnog na ciepło z alkoholem. Do ubitych żółtek dodajcie gorące mleko, rum lub brandy, a gotowy napój posypcie gałką muszkatołową. Poprawa nastroju w mroźny wieczór gwarantowana.

Kawa piernikowa w filiżankach, laski cynamonu, ziele angielskie, goździki

Kawa piernikowa z bitą śmietaną >>

Kawa potrafi postawić na nogi o każdej porze dnia. W tej wersji podkręcamy ją aromatycznymi korzennymi przyprawami i kleksem bitej śmietany. Takie połączenie świetnie sprawdzi się jako deser czy podwieczorek. Kawę piernikową udekorujcie startą gorzką czekoladą lub chili.

gorąca czekolada z piankami, czekolada z piankami, domowa gorąca czekolada, rozgrzewający napój, czekolada, pianki marshmallows, napój na jesienny wieczór

Gorąca czekolada z solą morską i piankami marshmallows >>

Gorąca czekolada nie jest może najoryginalniejszym pomysłem na radzenie sobie z jesienno-zimową pluchą, ale czy sprawdzone sposoby na chandrę nie są najlepsze? Mleko podgrzejcie z cukrem trzcinowym, dodajcie połamaną na kawałki czekoladę i doprawcie odrobiną soli. Na wierzchu koniecznie ułóżcie pianki marshmallow!

Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Grzany cydr >>

Cydr podgrzany z cytrusami i korzennymi przyprawami, posłodzony miodem sprawdzi się podczas niejednego wieczoru. Czy to ze znajomymi, czy na niespieszne popołudnie w gronie rodzinnym – w każdej sytuacji nada spotkaniu wyjątkowy charakter i jeszcze poprawi humor. Zwłaszcza gdy za oknem pada deszcz albo właśnie spadł pierwszy śnieg.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk