Kukbuk
Kukbuk

Ciasto z malinami – przepisy na 15 pysznych wypieków

Maliny to starsze siostry truskawek – pojawiają się nieco później, smakują dojrzałym latem. I choć wiemy, że nie ma nic lepszego od owoców jedzonych prosto z krzaka, proponujemy wam przepisy na nasze ulubione ciasta z malinami. Wszystkie są wspaniałe!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Grzegorz Wełnicki

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Ciasta z malinami mają to do siebie, że są niezwykle efektowne. Same owoce mają na tyle ciekawy, głęboki smak, że niewiele potrzeba, by kubki smakowe oszalały. No, może trochę masła, białej czekolady lub delikatnego kremu! Wśród naszych propozycji znajdziecie zarówno proste i szybkie ciasto ucierane i ciasto jogurtowe z malinami, jak i wyszukane torty przełożone malinową konfiturą.

W przypadku malin ważne jest to, by były jak najświeższe. Powinny być jędrne i mieć intensywny kolor – im ciemniejsze owoce, tym lepszy ich smak. Pamiętajcie jednak, że maliny są bardzo delikatne, wystarczy mocniej ścisnąć je palcami i zamienią się w papkę. Dlatego po zakupach najlepiej od razu przesypać je do miseczki, lekko przepłukać wodą i od razu użyć (lub po prostu zjeść!). Sprawdźcie nasze przepisy na ciasto z malinami!

Ciasto ucierane z malinami

Najprostsze ciasto, jakie znamy, z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Wystarczy utrzeć razem wszystkie składniki, upiec – i voilà! Maliny dodają mu przyjemnej kwaskowej nuty, ale i tak lubimy serwować to ciasto z kleksem gęstej śmietany i odrobiną startej skórki z cytryny.

Sprawdź przepis na ciasto ucierane z malinami >>

Najlepsze wypieki z malinami – ciasto jogurtowe z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasta z dodatkiem jogurtu mają tę przewagę nad innymi, że są przyjemnie wilgotne. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem i podprażonymi płatkami migdałów. Jest idealne do kawy, a co najważniejsze doskonale sprawdza się w wersjach z innymi owocami: truskawkami, wiśniami czy porzeczkami.

Sprawdź przepis na ciasto jogurtowe z malinami >>

Najlepsze wypieki z malinami – ciasto francuskie z kremem i malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Ciasto francuskie z kremem i malinami

Jeśli nagle wpadną niezapowiedziani goście, ten przepis może was uratować. Nam pomógł nie raz! Na takie nagłe sytuacje mamy zawsze przygotowaną paczkę ciasta francuskiego – daje nieskończenie wiele możliwości, zarówno słonych, jak i słodkich. W tym przypadku stawiamy na szybki krem waniliowy i maliny, efekt „wow” gwarantowany!

Sprawdź przepis na ciasto francuskie z kremem i malinami >>

Brownie z malinami i pistacjami

Są takie ciasta, które zawsze się sprawdzają, i brownie z pewnością jest jednym z nich. Kilka składników, szybki proces przygotowania i intensywny smak zapewniają mu wysoką pozycję w naszym kuchennym repertuarze. Jak dobrze wiemy, czekolada lubi się z malinami, więc do brownie dorzucamy garść owoców, a całość, by uzyskać dodatkowe chrupnięcie, posypujemy pistacjami.

Sprawdź przepis na brownie z malinami i pistacjami >>

Tarta z malinami i galaretką

Latem chętnie pieczemy ciasta z galaretką. Nie dość, że dobrze wyglądają, to jeszcze galaretka dodaje im ciekawej tekstury i smaku. Tym razem jednak nie zalewamy nią całego ciasta, a wlewamy ją do środka ułożonych na wierzchu malin – nie mówcie nic gościom, niech ich to zaskoczy! Taki deser będzie świetny też na większe przyjęcia.

Sprawdź przepis na tartę z malinami i galaretką >>

Ciasto z malinami - przepisy na najlepsze desery

Tort limonkowy, Tort, jak zrobić tort, Święta Wielkanocne, świąteczne wypieki

Tort limonkowo-malinowy

Jak już wspominaliśmy we wstępie, maliny wspaniale nadają się do wyszukanych, efektownych wypieków, takich jak torty. Ten tort podbije wasze serca, bo jest „dobry, taki nie za słodki”. Delikatny biszkopt nasączamy sokiem z limonki, a kolejne blaty ciasta przekładamy limonkowym curdem i kremem malinowym.

Sprawdź przepis na tort limonkowo-malinowy >>

wegański jagielnik z tahini i malinami, ciasto z malinami, wegański sernik, ciasto z kaszy jaglanej, sezamowy jagielnik, kokosowy jagielnik, zdrowy deser, ciasto bez cukru, fit ciasto

Wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami

Wiele razy podczas przygotowywania i testowania przepisów przekonywaliśmy się, że wegańskie ciasta są bardzo smaczne. Smak tego jagielnika podkręcamy pastą tahini, która nadaje mu też kremowość. Wierzch ciasta zdobi warstwa malin z cukrem i wodą różaną. Musicie spróbować, bo to zaskakujący deser!

Sprawdź przepis na wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami >>

Tort na ciemnym biszkopcie z musem z białej czekolady, konfiturą malinową i crunchem z mlecznej czekolady

Czasami zadajemy sobie pytanie, czy ostateczny efekt jest wart pracy włożonej w konkretne danie czy deser. Wystarczy jednak kęs tego tortu i nie musimy się już dłużej zastanawiać. W cieście dzieje się sporo, są tu różne tekstury i sprawdzone połączenia smaków. To tort na specjalne okazje!

Sprawdź przepis na tort na ciemnym biszkopcie z musem z białej czekolady, konfiturą malinową i crunchem z mlecznej czekolady >>

Jak zrobić torcik bezowy z musem czekoladowym? – przepis

Tort bezowy z musem czekoladowym i malinami

Torty bezowe zyskują na popularności zwłaszcza latem. Dlaczego? Ponieważ beza z kremem sama w sobie jest dość słodka, więc kwaśne letnie owoce nadają jej przyjemnie orzeźwiający smak. Do tej bezy dodaliśmy delikatny jak puch mus czekoladowy, a całość oczywiście wykończyliśmy malinami.

Sprawdź przepis na tort bezowy z musem czekoladowym i malinami >>

Tort migdałowy z kremem mascarpone i malinami

Jak urozmaicić przepis na tort? Zrobić biszkopt z dodatkiem mąki migdałowej! Dzięki temu nie tylko jego smak będzie intensywniejszy, ale zmieni się także tekstura – na bardziej wilgotną i mniej puszystą. A wszystko zbalansują krem mascarpone i oczywiście maliny.

Sprawdź przepis na tort migdałowy z kremem mascarpone i malinami >>

Jak zrobić pyszne ciasto z malinami? Mamy znakomite przepisy!

Ciasto maślane z owocami

Takie ciasta zwykle cieszą się największym powodzeniem wśród naszych czytelników – są proste i szybkie do przygotowania, a ich smak jest naprawdę satysfakcjonujący. Pomyślcie tylko, maślane ciasto z dodatkiem kwaśnych owoców – czy może być coś lepszego? Polecamy do malin dorzucić inne owoce, na przykład porzeczki lub czereśnie.

Sprawdź przepis na ciasto maślane z owocami >>

Tort czekoladowy z owocami

Tort czekoladowy wymaga nieco pracy, ale jest przepyszny. Do ciasta dodajemy trochę piwa typu porter, by nadać mu wyrazistość. Ciemne piwo pojawia się też jako składnik polewy – bo w naszym torcie oprócz warstwy kremu jest również aksamitna czekoladowa czapa na wierzchu. Nie żałujcie owoców, sprawią, że ciasto będzie lżejsze.

Sprawdź przepis na tort czekoladowy z owocami >>

Sernik nowojorski (fot. Maciek Niemojewski)

Sernik nowojorski z sosem malinowym

Chyba każdy zna sernik nowojorski – kremowy, ale lekki, zwykle serwowany z kwaśną śmietaną. My zamiast śmietany stawiamy na maliny, ponieważ uwielbiamy serniki z owocowymi sosami. Nie tylko przyjemnie kontrastują one ze smakiem ciasta, ale też wpływają na efekt wizualny – blady sernik nabiera nieco koloru! Nie martwcie się, ten przepis wychodzi tak samo dobrze zarówno w Nowym Jorku, jak i w Warszawie czy Krakowie.

Sprawdź przepis na sernik nowojorski z sosem malinowym >>

Malinowo-różany sernik z nerkowców

Nerkowce mają dość neutralny smak, a w połączeniu z malinami, wodą różaną i mleczkiem kokosowym stworzą ciasto niemal nie do odróżnienia od klasycznego sernika. Ciekawy jest tu również spód deseru – z orzechów, amarantusa, sezamu i daktyli z dodatkiem kakao.

Sprawdź przepis na malinowo-różany sernik z nerkowców >>

Rolada bezowa z różanym kremem i malinami

Połączenie róży i malin pojawiło się w naszym zestawieniu kilkukrotnie. Nie bez powodu – bardzo je lubimy. Dodatek wody różanej powoduje, że smak deseru jest dużo ciekawszy i wielowymiarowy. Tak jak w tej delikatnej roladzie bezowej z różanym kremem i malinami. To deser idealny na upał, lekki i przyjemny.

Sprawdź przepis na roladę bezową z różanym kremem i malinami >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk