Kukbuk
Kukbuk
Kremowy ramen z imbirem i orzeszkami - przepis na jesienną zupę (fot. The Creative Exchange)

10 aromatycznych zup na sezonową chandrę

Kuszą zapachem, cieszą oko i sycą. Przedstawiamy najsmaczniejsze zupy na chłodniejsze dni.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: The Creative Exchange / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Nieważne, czy to wiosna, czy jesień – w chłodne dni nic tak nie poprawia humoru, jak aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Ona z pewnością pomoże przeczekać niepogodę. Zatem oczekiwanie na ciepłe, słoneczne dni umilamy sobie, gotując zupy kuszące zapachami, gęste kremy albo egzotyczne zupy w azjatyckim stylu. Z kolei tym, którzy wolą klasyczne i wytrawne smaki, polecamy francuską zupę cebulową. Gwarantujemy, że smakowity zapach karmelizowanej cebuli przyciągnie do kuchni wszystkich domowników.

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa

Pyszna zupa na jesień, którek kluczem jest właściwe skarmelizowanie cebuli. Zanim jednak pokroicie cebulę, mocno ją schłodźcie – albo włóżcie gogle narciarskie (to naprawdę pomaga). Dzięki temu nie wypłaczecie morza łez. A gdy ten najważniejszy krok będziecie mieć za sobą, dodajcie białe wino i zacznijcie przygotowywać złociste grzanki z masłem, koniecznie zapiekane z serem.

Sprawdź jak zrobić francuską zupę cebulową >>

zupa koperkowa, zupa z koperkiem, domowa zupa koperkowa, domowy bulion, bulion warzywny, zupa bez mięsa

Zupa koperkowa

Tę pyszną jesienną zupę ugotujecie w pół godziny. Jej aksamitny, śmietankowy smak zachwyci nawet największe niejadki, a dorosłym przypomni domowe obiady u babci. Co najważniejsze, odpowiednie składniki do zrobienia koperkowej niemal zawsze mamy w lodówce.

Wypróbuj przepis na zupę koperkową >>

zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem, zupa dyniowa, krem z dyni, zero waste, jak nie marnować jedzenia, co z resztek chleba, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem, danie z resztek

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

Idealny przepis ma jesienną zupę w duchu zero waste, czyli pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dynię smażymy z czosnkiem i ze skórką cytrynową, a następnie zalewamy bulionem. Odpowiedni aromat nadajemy przez dodanie miodu, octu i srirachy. Zupę zagęszczamy czerstwym pieczywem z powidłami śliwkowymi.

Sprawdź, jak zrobić dyniową zupę zagęszczaną czerstwym chlebem na zakwasie >>

Miska zupy pho z kurczakiem, limonka, chili i tajska bazylia (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa pho

Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami azjatyckich przysmaków, koniecznie przygotujcie zupę rodem z Wietnamu. Pho nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko odpowiednio ugotować mięsny wywar, który posłuży za podstawę zupy. Doprawcie ją chili, imbirem i cebulą. A na koniec zalejcie bulionem makaron ryżowy i posypcie danie kolendrą.

Wypróbuj przepis na zupę pho >>

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Aromatyczny bulion wegański

Ta propozycja zadowoli nawet największych smakoszy, a do tego jest wegańska! Na patelni podsmażcie kapustę kiszoną i pekińską, kalafior, bakłażana, cebulę, marchew i pietruszkę. Potem warzywa upieczcie i na koniec wrzućcie do garnka. Choć bulion gotuje się prawie dwie godziny, jego smak wynagradza długie oczekiwanie.

Zobacz, jak zrobić aromatyczny bulion wegański >>

Zupa serowa - francuska zupa z klopsikami - PRZEPIS

Zupa quattro formaggi

Danie dla wielbicieli serów i nie tylko. Znajdziecie w nim cheddar, ser comté, gorgonzolę i goudę. Podczas gotowania nie odchodźcie daleko od kuchni – sery lubią się przypalać. A żeby zupa była jeszcze bardziej aromatyczna, do śmietanki dodajcie gałązki świeżego tymianku.

Przygotuj zupę quattro formaggi >>

zupa z makrelą i batatem, zupa rybna, zupa z makrelą, wegańska zupa curry, zupa, rozgrzewająca zupa

Zupa z wędzoną makrelą, batatem i curry

Dzięki lekko egzotycznemu smakowi i rybnemu zapachowi poczujecie się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym. Oprócz makreli będziecie potrzebować batatów, imbiru i szalotki. I pamiętajcie, żeby przed podaniem skropić zupę sokiem z limonki, dzięki temu nabierze charakteru.

Sprawdź przepis na zupę z wędzoną makrelą, batatem i curry >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Każdemu dziecku, które przepada za pomidorówką, z pewnością zasmakuje jej nieco mniej tradycyjna wersja. Pomidory łączymy z pieczoną papryką i czosnkiem, doprawiamy bazylią i oliwą. Zupę możemy podać z grzankami albo ze słonymi paluchami z ciasta francuskiego.

Wypróbuj przepis na krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

krem z białych warzyw, zupa krem z białych warzyw, maca, domowy chleb, rozgrzewająca zupa krem, krem warzywny, obiad dla dzieci, szybki obiad, danie jednogarnkowe, zupa krem kukbuk

Krem z białych warzyw z macą

Gęsty, rozgrzewający krem z ziemniaków, selera i pietruszki to propozycja nie tylko na obiad, ale również na zdrową i sycącą kolację. By wydobyć głębię smaku, dodajcie do zupy ziele angielskie, liść laurowy i oliwę. Na koniec zostaje wam tylko przygotować macę – jej wyrobienie zajmie dosłownie kilka minut, za to efekt będzie rewelacyjny.

Sprawdź jak przygotować krem z białych warzyw z macą >>

gruzińska zupa, zupa pomidorowa, gruzińska zupa z jagnięciną, bozbasz, danie jednogarnkowe, szybka zupa, kuchnia gruzińska, pomidory, co z pomidorów, obiad dla dzieci, szybki obiad

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną

W pachnącym pomidorami i cebulą bulionie ugotujcie soczyste klopsy z jagnięciny i ryżu. Tradycyjnie do tego dania dodaje się kaszę perłową, ale sprawdzi się także jaglana, bulgur, a nawet kuskus czy drobny makaron. Będzie mniej klasycznie, ale równie smacznie.

Przygotuj bozbasz – gruzińską zupę z jagnięciną >>

wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Ramen wegetariański

Choć klasyczny ramen gotuje się na mięsie, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jego zieloną wersję. Bulion przygotowujemy na włoszczyźnie, dodajemy por, makaron, a nawet jajko ugotowane na półtwardo. Jednak najważniejszym składnikiem jest pasta miso, która nadaje zupie charakterystyczny smak. Uwaga, wegetarianie! Glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.

Sprawdź, jak zrobić ramen wegański >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk