Na kuchennym stole wreszcie zagościły dojrzałe śliwki, gruszki nęcą zapachem, a na widok dyni przeglądamy książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszych sposobów na wykorzystanie jej potencjału. Jesienne owoce i warzywa o poranku najlepiej połączyć ze zbożami, z orzechami i ulubionymi bakaliami. Owsianka z mascarpone szybko rozgrzeje, a gryczane racuchy z żurawiną wyciągną z łóżek nawet największych śpiochów. Do tego większość proponowanych tu posiłków gotuje się niemal sama, dzięki czemu zyskacie kilka cennych minut na poranny prysznic albo dłuższy sen. Sprawdźcie nasze sposoby na poranne pokrzepienie!
10 pomysłów na jesienne śniadania
Ciepła, pożywna owsianka albo granola z owocami – to podstawa udanego dnia. W jesienny poranek najwięcej energii doda śniadanie na bazie zbóż.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Paula Kociszewska
Owsianka z mascarpone i karmelizowaną gruszką >>
Pyszny pomysł na pożywne śniadanie. Gdy płatki zmiękną, zdejmijcie je z palnika i dodajcie do nich łyżkę lub dwie mascarpone. Potem dołóżcie uprażone na złoto migdały i skarmelizowaną gruszkę. Owsiankę przełóżcie do ulubionej miseczki i delektujcie się smakiem.
Kokosowa granola >>
W jesienne poranki niewiele może się równać z granolą. Można ją przygotować na mnóstwo sposobów, a w zależności od dodatków każdego dnia może smakować zupełnie inaczej. Jeśli przepadacie za kokosem i w pochmurne jesienne dni tęsknicie za ciepłym latem, wymieszajcie płatki kokosowe z komosą ryżową i miodem. Gdy granola będzie się piekła, wy możecie jeszcze chwilę poleżeć w łóżku. Dacie się namówić na takie śniadanie?
Gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem >>
Może i wyglądają dość typowo, ale już pierwszy kęs zdradza, że te racuchy z klasycznymi mają niewiele wspólnego. Ciasto zrobicie z mąki gryczanej i tartych jabłek, a karmelowy charakter nada racuchom sok jabłkowy połączony z syropem klonowym. To połączenie doskonale kontrastuje z grejpfrutem i suszoną żurawiną. Zjecie je na słodkie śniadanie czy na deser?
Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami >>
Prosty, klasyczny przepis na kaszę jaglaną z dodatkiem kakao i czekolady. Taka podrasowana jaglanka to gwarancja pożywnego śniadania i energii na cały dzień! Kaszę ugotujcie z daktylami i czekoladą, a na koniec zmiksujcie z mleczkiem kokosowym. Ten mocno kremowy budyń najlepiej smakuje z pieczonymi pomarańczami, imbirem i suszonym rozmarynem.
Owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi >>
Na samą myśl o tej owsiance można dostać wypieków. Gruszkę skarmelizujcie z odrobiną soku z cytryny i dodajcie do gotowych płatków. Owsiankę przed podaniem posypcie orzechami włoskimi, cynamonem i brązowym cukrem. To będzie sycące śniadanie!
Jaglany budyń waniliowy >>
Kasza jaglana z suszonymi owocami i konfiturą z czarnej porzeczki to idealna propozycja dla wielbicieli pożywnych jesiennych śniadań. Do przygotowania budyniu można wykorzystać mleko krowie lub roślinne, a smak porzeczki najlepiej przełamać bananem i wanilią. Możecie na koniec posypać budyń słonecznikiem.
Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami >>
Te gofry robi się na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej, co oznacza, że są świetnym pomysłem na bezglutenowe śniadanie. Słodycz śniadaniu nadadzą karmelizowane na maśle z kardamonem jabłka, które doskonale komponują się ze skórką pomarańczową.
Kokosowo-orzechowa granola bez cukru >>
Dwie, trzy łyżki granoli, owoce, jogurt naturalny lub grecki albo trochę mleka i gotowe. Porcja orzechów, płatków kokosowych i nasion sprawi, że śniadanie będzie bardzo zdrowe. A co najważniejsze, do jego przygotowania nie potrzeba ani grama cukru!
Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>
To jedna z najpopularniejszych past śniadaniowych. W tej wersji jesienny klimat wprowadza słodka i prosta w przygotowaniu dynia hokkaido. Dodajcie do niej tahini i sporą porcję czosnku. Dymny posmak nadacie humusowi dzięki marchewce upieczonej z oliwą i słodkiej papryce.
Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro >>
Jak nadać jabłku pikantność? Doprawcie je czarnym pieprzem i kurkumą! Jeśli to połączenie w teorii was nie przekonuje, to jedyna rada jest taka – musicie sobie zrobić takie śniadanie. Gwarantujemy, że warto zaryzykować, bo nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, ale także dostarczy organizmowi mnóstwa energii i antyoksydantów.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?