Kukbuk
Kukbuk
Owsianka z karmelizowaną gruszką to pożywne zdrowe śniadanie

Owsianka z mascarpone i karmelizowaną gruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
owsianka:
płatki owsiane
1 szklanka
serek mascarpone
2 łyżki
woda
2 szklanki
sól
szczypta
karmelizowana gruszka:
gruszka
1 sztuka
sok z cytryny
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
masło
1 łyżeczka
sos orzechowy:
masło orzechowe
1 łyżka
miód
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka

Przepis i zdjęcia: Sylwia Kaleta

krok 1

Do garnka wrzucamy szklankę płatków owsianych i zalewamy je dwiema szklankami wody. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę miodu i gotujemy aż płatki zmiękną. Zdejmujemy owsiankę z palnika, dodajemy łyżkę (albo dwie!) serka mascarpone i mieszamy do momentu połączenia się składników.

krok 2

Na suchej patelni prażymy migdały, gdy nabiorą złoto-brązowej barwy przesypujemy je do miseczki.

krok 3

Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i miód. Gdy lekko zbrązowieją dodajemy pokrojoną gruszkę, Smażymy aż stanie się miękka i delikatnie skarmelizowana. 

krok 4

Do małego rondelka wkładamy składniki na sos z masła orzechowego. Podgrzewamy je na niedużym ogniu i mieszamy do połączenia się składników.

Przekładamy owsiankę do ulubionej miseczki, polewamy sosem i układamy karmelizowane gruszki. Posypujemy prażonymi migdałami i ulubionymi nasionami lub pestkami (np. pestkami dyni, słonecznikiem, sezamem).


Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

Więcej przepisów z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk