Kukbuk
Kukbuk
Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

6 przepisów z selerem

Zima to najlepszy czas, by się zaprzyjaźnić z selerem. Niepozorna bulwa odpowiednio przygotowana może zaskoczyć niejednego smakosza.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz / PassionOn

Opublikowano: 3 Marca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Szara, ogromniasta bulwa nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale kryje w sobie olbrzymi potencjał. Niskokaloryczny seler wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego zawiera wiele witamin. Niewyględny korzeń dodajcie do zupy, przygotujcie z niego wegańską wersję ryby lub zapieczcie pod beszamelem. Z końcem zimy wykorzystujemy do ostatka sezon na warzywa korzeniowe.

Przepis na wegetariańską zapiekankę z selerem i sosem beszamelowym

Seler pod wegańskim beszamelem >>

Pesto, beszamel i mleczko kokosowe to przepis na sycący obiad. 

Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Krem z selera z szałwią >>

Tak aromatyczna zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

zupa krem z selera i pietruszki, wegańska zupa krem, wegański krem z białych warzyw, krem z selera, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem kukbuk, krem z fasoli, zupa krem z fasoli

Krem z selera i białej fasoli z oliwą pietruszkową >>

Niebanalna, warzywna zupa z dodatkiem zielonej pietruszki. 

Na święta wegańska ryba z selera zawinięta w nori (fot. Maciek Niemojewski)

Smażona seleryba >>

Smażoną selerybę podajemy na ciepło ze świeżą bułką lub z pieczonymi ziemniakami.

wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona wędzona szynka z piklowanym rabarbarem i sałatką z selera >>

Wystarczy chwila smażenia, ogórek, majonez, dymka i sałatka selerowa gotowa! 

Przepis na szybką przekąskę – pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>

Takie talarki z powodzeniem mogą zastąpić frytki. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka