Kukbuk
Kukbuk
Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

11 przepisów na seler

Zima to najlepszy czas, by zaprzyjaźnić się z selerem. Odpowiednio przygotowany, doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na śniadanie.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz / PassionOn

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Seler to prawdziwy Quasimodo wśród warzyw. Szary, nieurodziwy – nigdy nie zachęcał do kulinarnych eksperymentów. Czasem ląduje w bulionie warzywnym albo w sałatce jarzynowej, zwykle jednak jest elementem martwej natury na kuchennym blacie. Niesłusznie! Ta wyjątkowa bulwa ma mnóstwo smaku i świetnie sprawdza się w wielu rozmaitych przepisach, począwszy od rozgrzewających kremów, skończywszy na prostych przekąskach na chłodne wieczory. Z selera przygotujecie zarówno wegański zamiennik ryby, jak i sos duński. Jakby tego było mało, jest niskokaloryczny, oczyszcza organizm z toksyn i stanowi bogate źródło witamin. Chyba nie musimy was dalej przekonywać, że warto włączyć to warzywo do swojej diety? Przepisy na najlepsze dania z selerem znajdziecie poniżej.

Przepis na wegetariańską zapiekankę z selerem i sosem beszamelowym

Seler pod wegańskim beszamelem

Beszamel to uniwersalny sos, który doskonale pasuje do rozmaitych dań. Możemy polać nim pieczonego łososia czy musakę. Świetnie komponuje się także z warzywami korzeniowymi, na przykład z selerem. W tym przepisie pokazujemy, jak zrobić wegański beszamel bez masła i mleka.

Sprawdź jak przygotować seler pod wegańskim beszamelem >>

Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Krem z selera z szałwią 

Zimą królują dania jednogarnkowe. W ponure i ciemne zimowe wieczory nic poprawia humoru tak, jak solidna porcja frittaty, curry czy zupy. Wegetariański krem z selera przygotujecie w niewiele ponad pół godziny, a jego smakiem będziecie cieszyć się przez kilka dni.

Sprawdź nasz przepis na krem z selera z szałwią >>

zupa krem z selera i pietruszki, wegańska zupa krem, wegański krem z białych warzyw, krem z selera, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem kukbuk, krem z fasoli, zupa krem z fasoli

Krem z selera i białej fasoli

Ten prosty wegański krem z selera i białej fasoli przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zupę, która cudownie rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory, możecie podać z jarmużem, cebulą lub innymi ulubionymi dodatkami. Nie zapomnijcie skropić jej oliwą pietruszkową.

Sprawdź nasz przepis na krem z selera i białej fasoli >>

Na święta wegańska ryba z selera zawinięta w nori (fot. Maciek Niemojewski)

Smażona seleryba

Idealny wegański zamiennik ryby. Seleryba to znakomity pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, przede wszystkim na wegańskie święta. Możecie podać ją z ulubionymi dodatkami, bo wszystko do niej pasuje. Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić selerybę.

Sprawdź jak przygotować smażoną selerybę >>

wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona szynka z sałatką z selera

Tym daniem zachwycicie swoich gości. Smażona szynka świetnie komponuje się z kwasowością rabarbaru, a towarzysząca mięsu sałatka z selera doskonale uzupełnia posiłek. To idealne danie na wyjątkowe okazje – pięknie prezentuje się na talerzu. A przygotujecie je w niecałą godzinę.

Sprawdź jak przygotować smażoną szynkę z sałatką z selera >>

Przepis na szybką przekąskę – pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym

Selerowe talarki to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, którą możecie podjadać podczas oglądania filmu albo spotkania z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzą się także w roli wegetariańskiej przystawki. Smak selerowych talarków doskonale uzupełni jarmużowe pesto z nerkowcami.

Zobacz jak przygotować pieczone talarki z selera z pesto z jarmużu >>

Selerowa remulada (fot. Maciek Niemojewski)

Selerowa remulada

Remuladę, zwaną inaczej sosem duńskim, przygotowuje się tradycyjnie na bazie majonezu i warzyw, takich jak kapusta, ogórek czy cebula. W tym przepisie jednak podstawą remulady uczyniliśmy seler. Tak przygotowany sos duński będzie doskonałym dodatkiem do wędlin, jajek czy grillowanych warzyw, podawanych zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Sprawdź przepis na selerową remuladę >>

krem z białych warzyw, zupa krem z białych warzyw, maca, domowy chleb, rozgrzewająca zupa krem, krem warzywny, obiad dla dzieci, szybki obiad, danie jednogarnkowe, zupa krem kukbuk

Krem z białych warzyw z macą

Krem z białych warzyw to jeden z naszych ulubionych zimowych posiłków. Co w niej znajdziecie? Seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i mnóstwo aromatycznych przypraw, które nadadzą daniu głęboki smak. Najlepiej smakuje w towarzystwie domowej macy.

Sprawdź przepis na krem z białych warzyw z macą >>

Pieczony seler, brukselka, ziemniaki i dip jogurtowy (fot. Marta Greber / codziszjemnasniadanie.pl)

Pieczony seler z brukselką, ziemniakami i sosem z parmezanem

Pieczone warzywa to świetny pomysł na lunch do pracy. W tym daniu znajdziecie kwintesencję jesienno-zimowej kuchni – seler, ziemniaki i brukselka znakomicie komponują się z sosem na bazie jogurtu greckiego i parmezanu. To doskonały sposób na zdrowy, sycący obiad z selera.

Sprawdź przepis na pieczony seler z brukselką, ziemniakami i sosem z parmezanem >>

Wytrawna owsianka z warzywami korzeniowymi

Owsianka to śniadaniowy klasyk. W wersji na słodko może się jednak szybko znudzić. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować wytrawną owsiankę, idealną na chłodne zimowe poranki. To sposób na pyszne wegetariańskie śniadanie z warzywami korzeniowymi, wśród których króluje seler.

Sprawdź przepis na wytrawną owsiankę z warzywami korzeniowymi >>

Jajka faszerowane selerem i anchois

Jeśli należycie do tych, którzy nie boją się nieoczywistych i wyrazistych połączeń, koniecznie wypróbujcie przepis na jajka faszerowane selerem i anchois. To proste danie doskonale sprawdzi się na co dzień, ale może być także jedną z najciekawszych propozycji na wielkanocnym stole. Nie zapomnijcie przed podaniem posypać jajek ostrą koreańską przyprawą – gochugaru. Doda potrawie charakteru.

Zobacz, jak przygotować jajka faszerowane selerem i anchois >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk