Seler to prawdziwy Quasimodo wśród warzyw. Szary, nieurodziwy – nigdy nie zachęcał do kulinarnych eksperymentów. Czasem ląduje w bulionie warzywnym albo w sałatce jarzynowej, zwykle jednak jest elementem martwej natury na kuchennym blacie. Niesłusznie! Ta wyjątkowa bulwa ma mnóstwo smaku i świetnie sprawdza się w wielu rozmaitych przepisach, począwszy od rozgrzewających kremów, skończywszy na prostych przekąskach na chłodne wieczory. Z selera przygotujecie zarówno wegański zamiennik ryby, jak i sos duński. Jakby tego było mało, jest niskokaloryczny, oczyszcza organizm z toksyn i stanowi bogate źródło witamin. Chyba nie musimy was dalej przekonywać, że warto włączyć to warzywo do swojej diety? Przepisy na najlepsze dania z selerem znajdziecie poniżej.
11 przepisów na seler
Zima to najlepszy czas, by zaprzyjaźnić się z selerem. Odpowiednio przygotowany, doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na śniadanie.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz / PassionOn
Seler pod wegańskim beszamelem
Beszamel to uniwersalny sos, który doskonale pasuje do rozmaitych dań. Możemy polać nim pieczonego łososia czy musakę. Świetnie komponuje się także z warzywami korzeniowymi, na przykład z selerem. W tym przepisie pokazujemy, jak zrobić wegański beszamel bez masła i mleka.
Krem z selera z szałwią
Zimą królują dania jednogarnkowe. W ponure i ciemne zimowe wieczory nic poprawia humoru tak, jak solidna porcja frittaty, curry czy zupy. Wegetariański krem z selera przygotujecie w niewiele ponad pół godziny, a jego smakiem będziecie cieszyć się przez kilka dni.
Krem z selera i białej fasoli
Ten prosty wegański krem z selera i białej fasoli przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zupę, która cudownie rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory, możecie podać z jarmużem, cebulą lub innymi ulubionymi dodatkami. Nie zapomnijcie skropić jej oliwą pietruszkową.
Smażona seleryba
Idealny wegański zamiennik ryby. Seleryba to znakomity pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, przede wszystkim na wegańskie święta. Możecie podać ją z ulubionymi dodatkami, bo wszystko do niej pasuje. Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić selerybę.
Smażona szynka z sałatką z selera
Tym daniem zachwycicie swoich gości. Smażona szynka świetnie komponuje się z kwasowością rabarbaru, a towarzysząca mięsu sałatka z selera doskonale uzupełnia posiłek. To idealne danie na wyjątkowe okazje – pięknie prezentuje się na talerzu. A przygotujecie je w niecałą godzinę.
Sprawdź jak przygotować smażoną szynkę z sałatką z selera >>
Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym
Selerowe talarki to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, którą możecie podjadać podczas oglądania filmu albo spotkania z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzą się także w roli wegetariańskiej przystawki. Smak selerowych talarków doskonale uzupełni jarmużowe pesto z nerkowcami.
Zobacz jak przygotować pieczone talarki z selera z pesto z jarmużu >>
Selerowa remulada
Remuladę, zwaną inaczej sosem duńskim, przygotowuje się tradycyjnie na bazie majonezu i warzyw, takich jak kapusta, ogórek czy cebula. W tym przepisie jednak podstawą remulady uczyniliśmy seler. Tak przygotowany sos duński będzie doskonałym dodatkiem do wędlin, jajek czy grillowanych warzyw, podawanych zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Krem z białych warzyw z macą
Krem z białych warzyw to jeden z naszych ulubionych zimowych posiłków. Co w niej znajdziecie? Seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i mnóstwo aromatycznych przypraw, które nadadzą daniu głęboki smak. Najlepiej smakuje w towarzystwie domowej macy.
Pieczony seler z brukselką, ziemniakami i sosem z parmezanem
Pieczone warzywa to świetny pomysł na lunch do pracy. W tym daniu znajdziecie kwintesencję jesienno-zimowej kuchni – seler, ziemniaki i brukselka znakomicie komponują się z sosem na bazie jogurtu greckiego i parmezanu. To doskonały sposób na zdrowy, sycący obiad z selera.
Sprawdź przepis na pieczony seler z brukselką, ziemniakami i sosem z parmezanem >>
Wytrawna owsianka z warzywami korzeniowymi
Owsianka to śniadaniowy klasyk. W wersji na słodko może się jednak szybko znudzić. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować wytrawną owsiankę, idealną na chłodne zimowe poranki. To sposób na pyszne wegetariańskie śniadanie z warzywami korzeniowymi, wśród których króluje seler.
Sprawdź przepis na wytrawną owsiankę z warzywami korzeniowymi >>
Jajka faszerowane selerem i anchois
Jeśli należycie do tych, którzy nie boją się nieoczywistych i wyrazistych połączeń, koniecznie wypróbujcie przepis na jajka faszerowane selerem i anchois. To proste danie doskonale sprawdzi się na co dzień, ale może być także jedną z najciekawszych propozycji na wielkanocnym stole. Nie zapomnijcie przed podaniem posypać jajek ostrą koreańską przyprawą – gochugaru. Doda potrawie charakteru.
Zobacz, jak przygotować jajka faszerowane selerem i anchois >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?