W ogrodzie, w parku, lesie, wszędzie tam gdzie dociera do nas zapach czerwcowych kwiatów, robi nam się błogo. Jednak gdzieś podświadomie budzą się też kubki smakowe. Przecież coś, co tak słodko pachnie, mogłoby również wspaniale smakować… Natura nie kłamie. Sprawdźcie nasze niezwykłe przepisy na dania, desery i napoje z kwiatów dzikiej róży, akacji i czarnego bzu, które właśnie kwitną.
7 pomysłów na dania z jadalnymi kwiatami
Kwitną, pachną i czarują kolorami. Gdy już się na nie napatrzycie, zerwijcie je i zjedzcie! Oto sposoby na wykorzystanie jadalnych kwiatów.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: dinnershow.studio
Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami
Drobne kwiaty cukinii świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzywnych potraw, ale także mogą śmiało odgrywać główną rolę w rozmaitych przekąskach i być bazą pełnowymiarowego obiadu. Tym razem proponujemy nadziać je ricottą i suszonymi pomidorami. Słonawy ser doskonale uzupełnia w tym daniu słodycz kwiatów i ich delikatnie miodowy smak, a pomidory sprawiają, że danie nabiera słonecznego charakteru. Odpowiednio przyprawione i usmażone w lekkim cieście naleśnikowym kwiaty cukinii natychmiast przeniosą was w myślach na owiane bryzą włoskie wybrzeże. A jeśli po tym daniu nabierzecie ochoty na więcej, zajrzyjcie do artykułu, w którym dzielimy się innymi włoskimi sposobami na to, jak wykorzystać kwiaty cukinii w kuchni.
Wypróbuj przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami >>
Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami
Pomysł na sezonowe śniadanie z konfiturą truskawkową i ze słodkimi placuszkami z kwiatów akacji. Do ciasta dodajcie ricottę i sok z cytryny, a następnie usmażcie placuszki na złoty kolor z odrobiną masła. W takich porankach rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli.
Sprawdź nasz przepis na akacjowe placuszki z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>
Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem
Ten deser przepięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. I z pewnością zachwycą się nim nie tylko weganie. Owoce macerujcie w syropie z brandy, a krem przygotujcie z nerkowców i orzechów makadamii. By ciasto nie było zbyt słodkie, dodajcie odrobinę limonki i soli. Gdy deser będzie gotowy, udekorujcie go owocami i kwiatami hibiskusa w glazurze oraz świeżymi jadalnymi kwiatami.
Zobacz jak przygotować ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem >>
Serowe krakersy z tahiną i kwiatami
Jadalne kwiaty sprawdzą się nie tylko w słodkiej wersji. Zamiast do ciasta wykorzystajcie je do udekorowania kruchych serowych krakersów z cheddara i mąki gryczanej. Do tego grillowana dymka, ulubione sałaty i tahina. By nadać nieco ostrości krakersom, przyprawcie je harissą. To doskonała przekąska na upalne letnie dni.
Baklava różana
Coś dla tych, którzy uwielbiają naprawdę słodkie desery. Oto przepis na turecki przysmak w nieco mniej tradycyjnej wersji. Do pistacji, suszonych fig i moreli dodajcie syrop różany z odrobiną soku z cytryny. Następnie masę owocowo-orzechową przełóżcie na ciasto filo – i do piekarnika!
Syrop akacjowy z wanilią
Słodkim syropem z kwiatów akacji możecie polać cienkie naleśniki, posłodzić kawę lub herbatę albo dodać go do ciasta. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i nieco cierpliwości podczas obrywania płatków.
Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym
Letnie śniadanie to dobra okazja do wykorzystania nie tylko sezonowych owoców, ale także jadalnych kwiatów. Baldachy dzikiego bzu czarnego sprawdzą się doskonale w słodkich plackach z dodatkiem cydru. A gdy już placuszki będą rumiane, posypcie je cukrem pudrem. Pamiętajcie tylko, by nie jeść zielonych łodyg wystających z placuszków.
Zobacz jak przygotować kwiaty z czarnego bzu w cieście cydrowym >>
Krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami
Miłośnicy kremów we wszystkich postaciach nie przejdą obojętnie obok miski takiej zupy. Wywar z buraków gotujemy z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu nabierze gęstości i słodyczy. Dodajemy pokrzywę, zioła prowansalskie, jarmuż i podajemy z plasterkiem cytryny oraz płatkami fiołka.
Sprawdź nasz przepis na krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami >>
Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem
Żółte i drobne świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzywnych obiadów. My proponujemy przygotować blanszowane pory, wymieszać je z pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. Pod koniec dorzućcie kwiaty cukinii i podawajcie całość z prażonymi ziarnami słonecznika.
Sprawdź przepis na duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Maceracja kwiatów i ziół
Kwiat lipy, aromatyczna mięta czy lawenda – podpowiadamy, jak zachować skarby lata na dłużej, a przy okazji zadbać o wygrzaną w słońcu skórę.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Przesadzamy kwiaty z Kwiaty & Miut
Wiosna to czas metamorfoz. Po kilku ponurych miesiącach nie tylko my pragniemy nowego otoczenia. Naszym roślinom też przydadzą się świeża ziemia i większe doniczki – aby mogły rozwijać się swobodnie.
- Ludzie i inspiracje
Maceracja kwiatów i ziół
Kwiat lipy, aromatyczna mięta czy lawenda – podpowiadamy, jak zachować skarby lata na dłużej, a przy okazji zadbać o wygrzaną w słońcu skórę.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Przesadzamy kwiaty z Kwiaty & Miut
Wiosna to czas metamorfoz. Po kilku ponurych miesiącach nie tylko my pragniemy nowego otoczenia. Naszym roślinom też przydadzą się świeża ziemia i większe doniczki – aby mogły rozwijać się swobodnie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?