Kukbuk
Kukbuk

7 pomysłów na dania z jadalnymi kwiatami

Kwitną, pachną i czarują kolorami. Gdy już się na nie napatrzycie, zerwijcie je i zjedzcie! Oto sposoby na wykorzystanie jadalnych kwiatów.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

W ogrodzie, w parku, lesie, wszędzie tam gdzie dociera do nas zapach czerwcowych kwiatów, robi nam się błogo. Jednak gdzieś podświadomie budzą się też kubki smakowe. Przecież coś, co tak słodko pachnie, mogłoby również wspaniale smakować… Natura nie kłamie. Sprawdźcie nasze niezwykłe przepisy na dania, desery i napoje z kwiatów dzikiej róży, akacji i czarnego bzu, które właśnie kwitną.

Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z mozzarellą i suszonymi pomidorami (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami 

Drobne kwiaty cukinii świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzywnych potraw, ale także mogą śmiało odgrywać główną rolę w rozmaitych przekąskach i być bazą pełnowymiarowego obiadu. Tym razem proponujemy nadziać je ricottą i suszonymi pomidorami. Słonawy ser doskonale uzupełnia w tym daniu słodycz kwiatów i ich delikatnie miodowy smak, a pomidory sprawiają, że danie nabiera słonecznego charakteru. Odpowiednio przyprawione i usmażone w lekkim cieście naleśnikowym kwiaty cukinii natychmiast przeniosą was w myślach na owiane bryzą włoskie wybrzeże. A jeśli po tym daniu nabierzecie ochoty na więcej, zajrzyjcie do artykułu, w którym dzielimy się innymi włoskimi sposobami na to, jak wykorzystać kwiaty cukinii w kuchni.

Wypróbuj przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami >> 

placuszki akacjowe, placki z truskawkami, placki, placki na słodko, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, sezonowe placki, pankejki, placki z ricottą

Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami

Pomysł na sezonowe śniadanie z konfiturą truskawkową i ze słodkimi placuszkami z kwiatów akacji. Do ciasta dodajcie ricottę i sok z cytryny, a następnie usmażcie placuszki na złoty kolor z odrobiną masła. W takich porankach rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli.

Sprawdź nasz przepis na akacjowe placuszki z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>

Roślinny sernik bez pieczenia z hibiskusem i sezonowymi owocami (fot. Beata Szmydki / cookcoaching.pl)

Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem

Ten deser przepięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. I z pewnością zachwycą się nim nie tylko weganie. Owoce macerujcie w syropie z brandy, a krem przygotujcie z nerkowców i orzechów makadamii. By ciasto nie było zbyt słodkie, dodajcie odrobinę limonki i soli. Gdy deser będzie gotowy, udekorujcie go owocami i kwiatami hibiskusa w glazurze oraz świeżymi jadalnymi kwiatami.

Zobacz jak przygotować ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem >>

Serowe krakersy z tahiną i kwiatami

Jadalne kwiaty sprawdzą się nie tylko w słodkiej wersji. Zamiast do ciasta wykorzystajcie je do udekorowania kruchych serowych krakersów z cheddara i mąki gryczanej. Do tego grillowana dymka, ulubione sałaty i tahina. By nadać nieco ostrości krakersom, przyprawcie je harissą. To doskonała przekąska na upalne letnie dni.

Sprawdź przepis na serowe krakersy z tahiną i kwiatami >>

Baklava różana z płatkami róży, pistacjami – przepis

Baklava różana

Coś dla tych, którzy uwielbiają naprawdę słodkie desery. Oto przepis na turecki przysmak w nieco mniej tradycyjnej wersji. Do pistacji, suszonych fig i moreli dodajcie syrop różany z odrobiną soku z cytryny. Następnie masę owocowo-orzechową przełóżcie na ciasto filo – i do piekarnika!

Sprawdź jak przygotować baklavę różaną >>

Słodki syrop akacjowy z wanilią (fot. Tosia Kolo / burczymiwbrzuchu)

Syrop akacjowy z wanilią

Słodkim syropem z kwiatów akacji możecie polać cienkie naleśniki, posłodzić kawę lub herbatę albo dodać go do ciasta. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i nieco cierpliwości podczas obrywania płatków. 

Sprawdź nasz przepis na syrop akacjowy z wanilią >>

Przepis na placuszki z czarnym bzem

Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym

Letnie śniadanie to dobra okazja do wykorzystania nie tylko sezonowych owoców, ale także jadalnych kwiatów. Baldachy dzikiego bzu czarnego sprawdzą się doskonale w słodkich plackach z dodatkiem cydru. A gdy już placuszki będą rumiane, posypcie je cukrem pudrem. Pamiętajcie tylko, by nie jeść zielonych łodyg wystających z placuszków.

Zobacz jak przygotować kwiaty z czarnego bzu w cieście cydrowym >>

Krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami

Miłośnicy kremów we wszystkich postaciach nie przejdą obojętnie obok miski takiej zupy. Wywar z buraków gotujemy z mleczkiem kokosowym, dzięki czemu nabierze gęstości i słodyczy. Dodajemy pokrzywę, zioła prowansalskie, jarmuż i podajemy z plasterkiem cytryny oraz płatkami fiołka.

Sprawdź nasz przepis na krem z buraków, jarmużu i pokrzywy z fiołkami >>

Duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem

Żółte i drobne świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzywnych obiadów. My proponujemy przygotować blanszowane pory, wymieszać je z pomidorami, czosnkiem i rozmarynem. Pod koniec dorzućcie kwiaty cukinii i podawajcie całość z prażonymi ziarnami słonecznika.

Sprawdź przepis na duszone pory w pomidorach z kwiatami cukinii i rozmarynem >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk