Kukbuk
Kukbuk
Słodki syrop akacjowy z wanilią (fot. Tosia Kolo / burczymiwbrzuchu)

Syrop akacjowy z wanilią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas na przemacerowanie
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
woda
1 l
laska wanilii
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
cukier trzcinowy
400 g
kwiaty akacji
4 szklanki

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burzymiwbrzuchu.pl

krok 1

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka, po czym wraz z laską dodajemy do wody z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.

krok 2

Zebrane kwiaty akacji kładziemy na tacy i zostawiamy na godzinę. Obrywamy płatki z gałązek. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę i zalewamy ciepłym syropem cukrowym. Misę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na dobę lub dwie. Po upływie tego czasu odcedzamy płatki na sicie. Syrop przelewamy do garnka i podgrzewamy kilka minut. Wlewamy do wyparzonej szklanej butelki i pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk