Kukbuk
Kukbuk
Duńskie faworki klejner na talerzu

Klejner, czyli duńskie faworki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + godzina w lodówce
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko „zerówka”
2 sztuki
cukier
90 g
masło
60 g
śmietanka 36%
1 łyżka
mielony kardamon
2 łyżki
kandyzowana skórka cytryny
1 sztuka
mąka pszenna
250 g
olej rzepakowy
do smażenia
cukier puder
do posypania

Przepis: Urszula i Steffen Eriksen / restauracja Nabo


Zdjęcie: metkastudio.pl

krok 1

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczamy na patelni i powoli, cały czas mieszając, dolewamy do masy jajecznej. Dodajemy śmietanę, kardamon, skórkę z cytryny oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

krok 2

Po godzinie wykładamy ciasto na posypany mąką blat, lekko zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 18 x 32 cm) i tniemy wzdłuż, na paski szerokie na 3 cm. Następnie dzielimy je na prostokąty długości 8 cm. W środku każdego robimy niewielkie nacięcie i przekładamy przez nie końcówkę paska, aby otrzymać coś w rodzaju kokardki. Wszystkie czynności powtarzamy z drugą połową ciasta.

krok 3

Mały, głęboki rondel wypełniamy olejem do połowy wysokości i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje (możemy to sprawdzić, wrzucając pół kromki chleba, jeśli szybko się zrumieni, olej ma właściwą temperaturę), ostrożnie wkładamy do rondla po dwa, trzy faworki i smażymy je, przekręcając kilka razy, aż uzyskają złoty kolor. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je i kładziemy na papierze do pieczenia, żeby ostygły. Podajemy posypane cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk