Choć pierogi są typowo polską potrawą, w wielu zakątkach świata przygotowuje się podobne dania. Hiszpańskie empanadas z owocami morza, włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem czy chińskie dim sumy z wołowiną to trzy zupełnie odmienne wariacje na ten sam kulinarny temat. W niektórych krajach pierogi są świętością, w innych uważa się je za zwykłą przekąskę. Obydwa te podejścia urzeczywistniają się w Polsce: podczas świąt Bożego Narodzenia celebrujemy każdy gryz zawiniętej w delikatne ciasto kapusty, a latem podjadamy pierogi na słodko, z sezonowymi owocami. Przez cały rok cieszymy się także pierogami ruskimi, które są naszym narodowym specjałem! Jakie przepisy na pierogi są najlepsze?
Podpowiadamy, jak przygotować pierogi w dziesięciu odsłonach – na słodko i na słono, gotowane, smażone w głębokim tłuszczu i pieczone w piekarniku. Zobaczcie też, jak robi się pierogi za granicą!