Tort czekoladowy z owocami
czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- 12 porcji:
- ciasto:
- olej roślinny
- 250 ml
- piwo typu porter
- 250 ml
- kefir
- pół szklanki
- jajko
- 4 sztuki
- cukier
- 200 g
- mąka
- 2,5 szklanki
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 1/4 łyżeczki
- krem:
- gorzka czekolada
- 125 g
- śmietanka kremowa
- 100 ml
- mascarpone
- 250 g
- polewa:
- gorzka czekolada
- 150 g
- śmietanka kremowa
- 75 g
- piwo typu porter
- 60 ml
- dodatkowo:
- masło
- 20 g
- gorzkie kakao
- 65 g
- owoce: maliny, jeżyny, borówki
- 450 g