Kukbuk
Kukbuk

Tort czekoladowy z owocami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
12 porcji:
ciasto:
olej roślinny
250 ml
piwo typu porter
250 ml
kefir
pół szklanki
jajko
4 sztuki
cukier
200 g
mąka
2,5 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1/4 łyżeczki
krem:
gorzka czekolada
125 g
śmietanka kremowa
100 ml
mascarpone
250 g
polewa:
gorzka czekolada
150 g
śmietanka kremowa
75 g
piwo typu porter
60 ml
dodatkowo:
masło
20 g
gorzkie kakao
65 g
owoce: maliny, jeżyny, borówki
450 g

Przepis i zdjęcie: Teresa Łabza

Krok 1

Mokre składniki ciasta łączymy ze sobą. Suche przesiewamy i dodajemy do mokrych. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Dna dwóch tortownic o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy gorzkim kakao. Ciasto rozdzielamy między formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu ścinamy nożem górkę i dzielimy na dwa blaty.

Krok 2

Przygotowujemy krem. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, następnie miksujemy z mascarpone na gładki krem.

Krok 3

Czekoladę przeznaczoną na polewę, wraz ze śmietanką i z piwem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy i studzimy.

Krok 4

Tort przekładamy kremem i połową owoców. Wierzch oblewamy polewą i dekorujemy resztą owoców.

Więcej czekoladowych smakołyków:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk