Kukbuk
Kukbuk

Bakłażan w czekoladzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 60 minut na odsączanie bakłażanów
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
bakłażan
1,2 kg
gruboziarnista sól
do posypania
cukier
500 g
woda
550 ml
gorzka czekolada
200 g
gorze kakao w proszku
100 g
mąka typu 00
50 g
olej arachidowy
do głębokiego smażenia
orzeszki piniowe
100 g
migdały w płatkach
garść
orzechy włoskie
garść
kandyzowana cytryna
30 g
kandyzowana pomarańcza
30 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjecie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Bakłażany myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w plastry o grubości około ½ centymetra. Posypujemy je grubą solą, wrzucamy do durszlaka i kładziemy na nie talerz z obciążeniem. Zostawiamy je tak na co najmniej godzinę.

krok 2

W tym czasie na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy 250 mililitrów wody. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając – podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotujemy syrop przez kilka minut, uważając, aby się nie skarmelizował, a następnie dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, by także się rozpuściła.

krok 3

Do miski wrzucamy przesiane przez sito gorzkie kakao, dodajemy do niego około 300 mililitrów zimnej wody. Dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego kremu bez grudek. Do syropu dodajemy mieszankę kakao i mąki. Gotujemy, aż wszystko zgęstnieje, i wyłączamy ogień.

krok 4

Bakłażany płuczemy, osuszamy i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Kładziemy je na papierze kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na spód naczynia do pieczenia wylewamy krem czekoladowy (około 4 łyżek). Na nim – dość blisko siebie – układamy plastry bakłażana, a następnie pokrywamy je resztą kremu. Posypujemy odrobiną orzeszków piniowych, migdałów, posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanych owoców. Czynność tę powtarzamy, by utworzyć kolejne warstwy – aż do zużycia produktów. Ostatnia warstwa powinna się składać z kremu czekoladowego posypanego kandyzowanymi owocami. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.

Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: bakłażany >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>

Koszyk