Kukbuk
Kukbuk
Słodycze bez białego cukru. Trufle czekoladowo-orzechowe (fot. Maciek Niemojewski)

Trufle czekoladowo-orzechowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Trufle:
masło orzechowe kremowe
100 g
mąka kokosowa
45 g
syrop klonowy
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
sól himalajska
szczypta
ziarna kakao lub kawałki czekolady
20 g
Polewa:
czekolada 70%
80 g
olej kokosowy
1 łyżka
śmietana 30%
80 ml
prażone orzechy ziemne
150 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Masło orzechowe, mąkę kokosową, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy oraz sól blendujemy w malakserze na gładką masę. Na koniec dodajemy ziarna kakao lub czekoladę i mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.

krok 2

Z masy nabieramy łyżką porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 2 godziny do lodówki.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i ze śmietanką w kąpieli wodnej. Orzechy siekamy.

krok 4

Schłodzone trufle moczymy w lekko ciepłej polewie czekoladowej i szybko posypujemy orzechami. Odkładamy na papier do pieczenia i ponownie wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie są gotowe do spożycia. Pralinki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet przez 2 tygodnie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk