Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Czekoladowe pankejki z nadzieniem karmelowym (fot. Maciek Niemojewski)

Czekoladowe pankejki z nadzieniem karmelowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia karmelków
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
Pastylki karmelowe:
masło z nerkowców
100 g
olej kokosowy płynny
1 łyżka
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
sól himalajska
½ łyżeczki
syrop z agawy
2 łyżki
Pankejki:
mąka owsiana
55 g
mąka migdałowa
20 g
mielone nasiona chia
1 łyżka
kakao bezglutenowe
1 łyżka
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
soda oczyszczona
½ łyżeczki
sól
szczypta
syrop z agawy
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
napój migdałowy
125 ml
banan
⅓ sztuki
olej kokosowy
1 łyżeczka
Do podania:
ulubione prażone orzechy
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Wszystkie składniki pastylek karmelowych łączymy w miseczce i mieszamy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej małe, płaskie pastylki. Układamy je na blasze. Gdy już wszystkie będą gotowe, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

krok 2

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, mielone nasiona chia, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy. W drugiej misce łączymy syrop z agawy, ekstrakt waniliowy, napój migdałowy i rozgniecionego banana. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego. Nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym. Na raz robimy po dwa pankejki. Na patelnię kładziemy po łyżce masy, na wierzchu kładziemy schłodzoną pastylkę karmelową i przykrywamy taką samą porcją masy. Smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu, a następnie przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy ciasto.

krok 4

Placki podajemy od razu po przygotowaniu, posypane prażonymi orzechami.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk