Kukbuk
Kukbuk

Mus czekoladowy z wiśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + godzina chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mus:
jajko „zerówka”
3 sztuki
czekolada 64%
180 g
masło
60 g
sól
szczypa
drobny cukier
2 łyżki
Wiśnie:
mrożone wiśnie
200 g
cukier
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżeczka

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozdrabniamy w blenderze wysokoobrotowym. Masło rozpuszczamy i dodajemy do czekolady wraz ze szczyptą soli, blendujemy. Do czekolady wlewamy żółtka, ponownie blendujemy. Masę przelewamy do dużej miski.

krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy drobny cukier i ubijamy ponownie. Partiami dodajemy ją do czekolady – za każdym razem mieszamy, by masy się połączyły. Gotowy mus przekładamy do miseczek lub szklanek i chłodzimy przez godzinę.

krok 3

Wiśnie podgrzewamy w rondelku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy do zgęstnienia.

krok 4

Ciepłymi wiśniami polewamy schłodzony mus, od razu podajemy.

TIP

Mus można przygotować z innymi ulubionymi owocami.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Sprawdź podobne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk