Kukbuk
Kukbuk

Superszybki barszcz czerwony

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
masło
3 łyżki
olej roślinny
3 łyżki
cebula
1 sztuka
seler naciowy
1 sztuka
zielone jabłko typu Granny Smith
pół sztuki
marchewka
1 sztuka
papryka
1 sztuka
poszatkowana kapusta
2 szklanki
burak
1 sztuka
ziemniaki
2 sztuki
wrząca woda
2 litry
koncentrat pomidorowy
3 czubate łyżki
liść laurowy
1 sztuka
słodka papryka
1 łyżeczka
ostra papryka
duża szczypta
ząbek czosnku
3 sztuki
cukier
2-3 łyżeczki
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
do podania:
kwaśna śmietana lub jogurt grecki
koperek
natka pietruszki
szalotka

Przepis: Anya von Bremzen


Zdjęcie: Iri Greco / Brake Through Media

Krok 1

Marchewkę i buraka ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę, seler, jabłko i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło w oleju na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zacznie się szklić, około 5 minut. Dodajemy seler naciowy, jabłko, marchewkę, paprykę i kapustę i smażymy, mieszając, aż zaczną mięknąć, około 10 minut. Dodajemy buraki i ziemniaki, wlewamy gorącą wodę i całość doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2

Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą prawie miękkie (około 20 minut). W misce rozcieńczamy koncentrat pomidorowy częścią gorącego płynu z zupy, wlewamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, liść laurowy i przeciśniety przez praskę czosnek i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut.

Krok 3

Na koniec dosypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Jeśli barszcz wydaje się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Smak powinien być słodko-kwaśny i wyrazisty. Rozlewamy do misek, dekorujemy ziołami i dodajemy do każdej miski czubatą łyżeczkę kwaśnej śmietany.

Przepis Anyi von Bremzen, autorki książki "Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki" pochodzi ze strony splendidtable.org.

Sprawdź inne przepisy na dania z burakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk