Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybkie placki ziemniaczane z sosem z buraków (fot. Paulina Czyżewska)

Placki ziemniaczane z sosem buraczanym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos:
burak
1 duża sztuka
serek kremowy
200 g
ocet balsamiczny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Placki:
ziemniaki na placki
500 g
marchewka
2 sztuki
por
4-centymetrowy kawałek
sól
do smaku
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna
4 łyżki
pieprz
do smaku
olej
do smaku
Dodatkowo:
koperek
1 pęczek
dymka
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy sos. Buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości, studzimy, a następnie blendujemy razem z serkiem i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Przygotowujemy placki. Ziemniaki i marchewki dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy techniką julienne. Pora dokładnie myjemy i kroimy techniką julienne. Warzywa lekko solimy i odstawiamy na mniej więcej 20 minut. Po tym czasie odciskamy i odlewamy wodę, która się zebrała. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju – około 3 minut z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy. 

krok 3

Na talerz nakładamy kleks sosu buraczanego, na to wykładamy placki posypane posiekanymi koperkiem i dymką.

Fiskars logo

Przepis powstał we współpracy z marką Fiskars. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale:

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk