Kukbuk
Kukbuk
Przepis na prostą sałatkę z młodych buraków (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z młodych buraków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
młode buraki
5 sztuk
kolorowe buraki
2 sztuki
botwina
20 g
masło
50 g
sól
do smaku
olej rzepakowy tłoczony na zimno
do podania
kozi ser
50 g
czerwona porzeczka
20 g
maliny
20 g
jeżyny
20 g
zioła
do dekoracji
Gastric:
ocet winny czerwony
100 g
biały cukier
100 g

Przepis i przygotowanie: Artur Kokoszka / Farma Bii


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Młode buraki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – do momentu, aż będą miękkie. Studzimy i obieramy.

krok 2

Przygotowujemy gastric. Ocet łączymy z cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Kolorowe buraki myjemy, obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry na mandolinie, a następnie zalewamy je mieszanką octu i cukru i odstawiamy na mniej więcej 30 minut. 

krok 3

Liście botwiny myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i przesmażamy na maśle. Doprawiamy solą. 

krok 4

Robimy dressing, łącząc 2 łyżki gastricu z olejem rzepakowym. Delikatnie doprawiamy płyn szczyptą soli i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. 

krok 5

Kruszymy kozi ser i rozsypujemy go na dnie talerza, a następnie układamy na nim młode buraki, zamarynowane kolorowe buraki i botwinę. Przed podaniem potrawę posypujemy świeżymi owocami, dekorujemy ziołami – na przykład rukwią wodną, nasturcją, melisą – i polewamy dressingiem. 

Materiał powstał we współpracy z Butikowym pensjonatem i szkołą gotowania Farma Bii, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk