Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegański barszcz z żółtych buraków. Uszka z kurkami. Uszka z grzybami - PRZEPIS (fot.

Barszcz z kiszonych żółtych buraków z uszkami z nadzieniem kurkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Zakwas:
żółte buraki
2 kg
czosnek
2 małe główki
ziele angielskie
8 ziaren
pieprz
6 ziaren
liść laurowy
6 sztuk
wystudzona przegotowana woda
do zalania
sól
2 łyżki
Barszcz:
pietruszka
2 sztuki
seler
1 sztuka
marchew
3 sztuki
żółte buraki
1½ kg
liść laurowy
3 sztuki
ziele angielskie
3 ziarna
suszone borowiki (lub inne grzyby)
15 g
woda
2 l
zakwas z żółtych buraków
500-800 ml
sól i pieprz
do smaku
świeży majeranek
kilka gałązek do dekoracji
Uszka:
wrzątek
1 szklanka
mąka
½ szklanki
sól
1 łyżeczka
kurkuma
szczypta
czosnek
1 ząbek
por
2 małe sztuki
oliwa
3 łyżki
kurki
200 g
pieprz i sól
do smaku
wytrawne białe wino (lub 1 łyżka płatków drożdzowycH)
4 łyżki

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Buraki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do słoika. Dodajemy czosnek, przyprawy. Mieszamy wodę z solą i zalewamy nią buraki, dociskamy je talerzykiem. Słoik odstawiamy w chłodne miejsce.

krok 2

Warzywa do barszczu obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Razem z przyprawami (suszone grzyby wcześniej moczymy przez 15 minut) wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu (najlepiej bez wrzenia) przez godzinę. Dodajemy zakwas (sam płyn, 500-800 mililitrów do smaku) i przecedzamy zupę przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem. Przy ponownym podgrzewaniu nie gotujemy.

krok 3

Do wrzątku wsypujemy mąkę, sól i kurkumę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odkładamy do wystygnięcia. Czosnek gnieciemy i siekamy, por płuczemy i kroimy w drobną kostkę – podsmażamy je na oliwie przez 3 minuty. Wrzucamy oczyszczone i drobno pokrojone kurki. Smażymy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy sól, pieprz i białe wino (lub płatki drożdżowe) – czekamy, aż płyn odparuje, i zdejmujemy patelnię z ognia. Z ciasta formujemy uszka, wypełniamy je nadzieniem kurkowym. Wkładamy uszka na osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia.

Barszcz podajemy z uszkami, posypany świeżym majerankiem.

Więcej pomysłów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk