Kukbuk
Kukbuk
Przepis na danie z fasolką szparagową i brokułami. Najlepsze dania z fasolką szparagową (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z zielonej fasolki z prażonymi orzechami laskowymi i migdałami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
fasolka szparagowa
300 g
sól
do gotowania + do smaku
cukier
do gotowania
brokuły
300 g
orzechy laskowe
50 g
migdały w płatkach
40 g
masło
50 g
orzeszki piniowe
1 łyżka
pieprz
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Przepis: Marzena Gromelska

krok 1

Odcinamy ogonki fasolki od strony łodygi. Strączki gotujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzamy, gdy fasolka jest al dente, i przelewamy ją zimną wodą. Brokuły  kroimy w grube plastry, gotujemy w doprawionym solą wrzątku, odcedzamy.

Reklama

krok 2

Orzechy laskowe rozsypujemy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na pół godziny. Studzimy i ocieramy w ręczniku kuchennym, aby usunąć wierzchnią skórkę. Migdały w płatkach rozsypujemy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Prażymy około 20 minut, aż będą złociste.

Reklama

krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie migdały, orzechy laskowe i piniowe. Smażymy razem, aż masło zacznie pachnieć i zmieniać kolor. Fasolkę mieszamy z brokułami i polewamy palonym masłem z orzechami, a następnie posypujemy solą. Jeśli fasolkę i brokuły ugotowaliśmy wcześniej i zdążyły się ochłodzić, możemy je podgrzać na patelni z gorącym masłem i orzechami.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: lato.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk